Fejsbuk će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti

Tehnološka kompanija Facebook (Fejsbuk) je potpisao preliminarni ugovor o autorskim pravima sa grupom francuskih medija, kojima će plaćati deljenje linkova, odnosno vesti koje ljudi “šeruju” na društvenim mrežama.

Kompanija je objavila da je druga strana u pregovorima zastupala oko 300 francuskih izdavača, a da je cilj bio povećanje kvaliteta informacija “za korisnike interneta i izdavače na Fejsbuku”.

Dogovor je rezultat pritiska nacionalnih vlada u Evropi, koje žele da primoraju Fejsbuk i druge društvene mreže da isplaćuju nadoknadu izdavačima za korišćenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila prva država u Evropskoj uniji koja je usvojila direktivu o autorskim pravima iz 2019. godine, a koja definiše načine na koji medijske kompanije mogu sklopiti ugovore o licenciranju sa onlajn platformama.

Kompanija Gugl (Google) je početkom godine potpisala sličan ugovor sa istom grupom francuskih medija, ali su pregovori oko licenciranja sa pojedinačnim izdavačima zamrli, nakon čega je digitalni gigant kažnjen visokom novčanom kaznom.

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.