Četiri najgora savjeta za štednju i kako ih zaobići?

Dodajte komentar

Finansijski planer Natali Tejlor je veći dio svoje karijere posvetila radu sa klijentima pomažući im svojim savjetima kako da uštede i ulažu u dugoročne ciljeve, otplate dugove, odaberu pravo osiguranje. Sada je odlučila da podijeli nekoliko najgorih savjeta o budžetu koje je čula i šta umjesto njih predlaže.

Kako navodi, većini njenih klijenata potrebna je pomoć u planiranju budžeta koji je realan, održiv i neopterećujući.

Evo četiri najgorih savjeta o budžetu koje je Natali Tejlor čula i savjeti šta umjesto njih predlaže:

1. Da biste započeli budžetiranje, pregledajte potrošnju u prošloj godini

Vraćanje unazad i analiziranje potrošnje tokom cijele godine je veliki posao i često završi kao prepreka za početak.

Osim toga, klijenti često ne žele da se osvrću jer ne žele da se osjećaju krivim za prošlu potrošnju niti da budu osuđeni zbog toga.

Umjesto da se osvrćete na svaku transakciju u prošloj godini, pogledajte prošlomesečnu potrošnju da biste dobili dobre procjene za svoje prosječne mjesečne troškove.

Osim toga, navedite sve veće, rjeđe troškove koje očekujete tokom sledeće godine, poput poreza na imovinu, godišnjih odmora, prazničnih poklona i godišnjih donacija, i napravite plan kako ćete ih finansirati.

Nastojte da vaš početni budžet bude najbolja pretpostavka i planirajte da prilagodite svoj budžet tokom prvih nekoliko mjeseci kako biste ga “fino podesili”.

2. Ako ne pratite svaki cent, to se ne računa

Natali ukazuje da je mnogo puta vidjela da budžeti propadaju jer su bili previše detaljni – 12 dolara za kafu, 26 dolara za ručak, 38 dolara za brzu hranu, 336 dolara za namirnice…

Da biste efikasno budžetirali i dugoročno ga se pridržavali, razmislite o tome da imate 10 do 15 “širokih kategorija”.

Ovo vam neće samo olakšati praćenje i kategorizaciju troškova, već će vam i dati malo više slobode da živite u ovom trenutku i imate određenu fleksibilnost u širim granicama vašeg budžeta, savetuje.

3. Čuvajte dok “ne zaboli”

Štednja za vašu budućnost je važna, ali nije važnija od vašeg sadašnjeg života. I svakako ne mora da “boli” da bi bio efikasan. U stvari, što manje boli, veća je vjerovatnoća da ćete se toga pridržavati.

Umesto “da štedite dok vas ne zaboli”, fokusirajte se na pronalaženje prave ravnoteže između uživanja u životu danas i uštede za budućnost kako biste dugoročno ostvarili održiv napredak.

4. Planirajte svoje troškove prema potrebama ili eliminišite želje?

Ovaj filter o potrošnji zasnovan na presudama često rezultira osećajem krivice zbog potrošnje, a stvaranje budžeta koji smanjuje sve „želje“ znači da će dugoročno ostati praktično nemoguće.

Neuspješne dijete ne funkcionišu, kao ni budžeti.

Umjesto da na svaki trošak gledate kao na „potrebu“ ili „želju“, filtrirajte svoju potrošnju kroz drugi objektiv koji se zove „cijena po sreći“.

To je način da procijenite koliko sreće (ili zadovoljstva ili vrijednosti) dobijate od svakog potrošenog dolara.

Dok tražite načine da smanjite potrošnju i nađete dolare za svoje ciljeve, razmislite o tome da zadržite troškove koji pružaju veliku sreću i pokušajte da eliminišete one koje vas čine manje srećnim.

Na primjer, mogli biste odlučiti da svraćanje u lokalni kafić i uzimanje šolje tople kafe na putu do posla donosi dosta sreće, a plaćanje više muzičkih usluga zapravo ne donosi toliko sreće. Ili obrnuto.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *