Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: prva nagrada za „Budućnost“

Dodajte komentar

Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, u organizaciji Centralne banke Crne Gore, ICT Cortexa i Udruženja banaka Crne Gore.

Prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost” Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice, čiji su članovi, učenici II razreda Dragana Adžić,

Luka Adžić, Nemanja Peković i profesorica Violeta Đukanović, osmislili aplikaciju koja bi stimulisala klijente da koriste elektronsko bankarstvo, preko različitih mehanizama nagrađivanja korisnika i automatizacije plaćanja usluga i servisa.

Drugu nagradu, u iznosu od 2. 000 eura osvojio je tim “Interact” čiji su članovi Benjamin Dobardžić, preduzetnik, Tamara Pavlović, data reporting analyst,Vladimir Borović, UI/UX dizajner, Blerdijan Kolić, web developer, osmislili mobilnu aplikaciju koja ima za cilj da podstakne korisnike na štednju, pomogne im pri plaćanju i razmjeni novca, a dizajnirana je na principu gejmifikacije.

Treću nagradu, u iznosu od 1. 000 eura osvojio je tim “Loanit” čiji su članovi Sara Jolić, UI designer, Anita Dapčević, student, Dražen Skrobanović, front end developer, Čedomir Burić, web developer osmislili web aplikaciju koja će centralizovati informacije o kamatnim stopama za sve vrste kredita, u crnogorskim bankama i drugim finansijskim institucijama.

Specijalna nagrada, u iznosu od 400 eura, dodijeljena je timu “Budućnost”, kao jedinom srednjoškolskom timu koji se plasirao u finale.

Takođe, za sve članove 18 timova srednjoškolaca koji su se prijavili na CBCG FinTech Hackathon, obezbijeđena je i nagrada u iznosu od po 100 eura, kao znak podrške njihovoj inovativnosti, kreativnosti i hrabrosti da odgovore na zadatu temu takmičenja.

O nagradama je odlučivao šestočlani žiri, u sastavu: viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić, direktor Sektora za kontrolu banaka CBCG Dejan Vujačić, izvršni direktor ICT Cortexa Tarik Zaimović, suosnivač i izvršni direktor kompanije Logate Ivica Tatar, načelnica Odjeljenja za reviziju informacionih sistema u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Mirjana Begović, fintech koordinator Hrvatske narodne banke Linardo Martinčević. Žiri je ocjenjivao inovativnost, primjenjivost, praktičnost i funkcionalnost ideja iz oblasti finansijskih tehnologija, koje su timovi-finalisti razvijali uz pomoć mentora iz oblasti IT-a, bankarstva i odnosa sa javnošću.

Sve novčane nagrade obezbijedila je CBCG.
Na prvi CBCG fintech hakaton prijavio se 41 tim, od čega 18 timova srednjoškolaca, 11 timova studenata i 12 timova profesionalaca iz oblasti bankarstva i IT-a.

CBCG FinTech Hackathon je četrdesetosmočasovno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintech-a, koje je Centralna banka organizovala sa ciljem da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *