Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Dodajte komentar

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta teškoj socio-ekonomskoj situaciji koja je, kako i sami kažu, svake godine sve teža i neizvjesnija.

Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) istražila je visinu penzija u zemljama regiona, a zvanični podaci pokazuju da su prosječne penzije najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Prema podacima državnih institucija, Hrvatska je u augustu isplatila mirovine, odnosno penzije za 1.237.070 građana i prosječna je iznosila 2.802 kune, odnosno 373,1 euro, što je više za 20,3 posto u odnosu na 2013. godinu kada je bila 310.

Nakon Hrvatske, slijedi Crna Gora u kojoj penzioneri mjesečno u prosjeku primaju oko 293 eura. Podaci Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore pokazuju da je prosječna penzija u Crnoj Gori u augustu 2021. godine iznosila tačno 293,05 eura, a u zemlji ima ukupno 114.131 korisnika penzije. Prosječna penzija u Crnoj Gori u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 278 eura, veća je za 5,3 posto.

U Sjevernoj Makedoniji prosječna penzija 255 eura

Potom slijedi Sjeverna Makedonija u kojoj je, kako pokazuju podaci Udruženja saveza penzionera Sjeverne Makedonije, prosječna isplaćena penzija u junu ove godine iznosila 255 eura (15,705 makedonskih denara), što je više za 77 posto u odnosu na prije osam godina kada je prosječna penzija iznosila 144 eura.

U Srbiji, prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije, prosječna penzija u augustu ove godine iznosila je 29.368 dinara, odnosno 249,9 eura. To je 14,1 posto više u odnosu na 2013. godinu kada je prosječna penzija u Srbiji iznosila 219 eura.

Na začelju je Bosna i Hercegovina u kojoj, prema posljednjim podacima, penzioneri u prosjeku mjesečno primaju oko 215 eura, što je više za 25,7 posto u odnosu na prije osam godina kada je prosječna penzija iznosila 171 euro.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko penzijsko i invalidsko osiguranje, prosječna penzija u Federaciji BiH u septembru ove godine iznosila je 428,22 KM, ili 218,9 eura, a broj korisnika penzije iznosio je 427.428. Podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske također pokazuju da je prosječna penzija u tom bh. entitetu u septembru ove godine iznosla 414,12 KM, odnosno 211,7 eura.

Penzije u mnogim drugim zemljama u Evropi mnogo su više od primanja penzionera u regiji Balkana. Poređenja radi, prosječna mjesečna penzija u Njemačkoj iznosi oko 1.290 eura, u Italiji 1.100 eura, Češkoj 599,8 eura, Sloveniji 549 eura…

Penzioneri u teškoj ekonomskoj situaciji

Penzioneri u Bosni i Hercegovini također ističu da žive u dosta teškoj ekonomskoj situaciji, koja je posljednjih mjeseci dodatno pogoršana zbog porasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Murat, penzioner iz Sarajeva, ističe da penzioneri u Bosni i Hercegovini žive teško.

“Meni je penzija 2014. godine bila 430 KM, a sad je 470 KM. Imam 41 godinu radnog staža. Šta da vam kažem? Uporedite samo cijene proizvoda tada i sada. Cijene samo u zadnja dva – tri mjeseca su mnogo rasle i našoj vladi nemam šta poručiti. Mogu samo reći nek se stide”, kazao je ovaj penzioner.

Penzionerka Hedija je također kazala da je situacija za populaciju penzionera u BiH, ali u drugim zemljama regije, svake godine sve teža.

“Penzioneri žive vrlo loše. Mi penzioneri smo na umiranju, na vodi i hljebu, mlijeko ako možemo da kupimo, ako ne ona i nemamo mlijeka. Ovo je užas. Plaćam tablete 37 KM, za šećer i za cirkulaciju. Neka žive oni koji imaju dobre plate, a mi ćemo polako umirati”, rekla je Hedija.

Penzionerka Zlata iz Sarajeva koja ima pristojnu penziju i koja se, kako kaže, kreće među penzionerima s najmanjim penzijama, ali i sa onima koji imaju veće penzije, ističe da općenito penzionerska populacija u Bosni i Hercegovini živi u veoma teškim uslovima.

“Nekako trpe, nažalost. Jako teško žive penzioneri. Sada je došlo vrijeme da imaju nešto para ali ne mogu kupiti jer je sve skupo”, istakla je ova penzionerka, dodajući da su, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze, penzioneri najurednije platiše režija:

“Šteta da su one beneficije ukinute jer se za minimalnu penziju manje plaćalo jer je bila oslobođena nekog postotka, ali i to je ukinuto”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *