Rovčanin: Za uvoz struje potrošeno 49 miliona eura

Dodajte komentar

Tokom proteklih devet mjeseci Elektroprivreda (EPCG) je za uvoz električne energije izdvojila 48,9 miliona eura. Izdvojeni iznos, prema riječima izvršnog direktora kompanije Nikole Rovčanina je 17,6 miliona veći nego što je iznosio uvoz električne energije tokom prošle godine.

– EPCG je za uvoz električne energije za proteklih devet mjeseci uvezla 592 GWh električne energije čija vrijednost je iznosila 48,9 miliona eura. Od toga na dugoročnom nivou uvezeno je 225 GWh vrijednosti 17,9 miliona eura, dok je na kratkoročnom nivou uvoz bio 367 GWh vrijednosti 31 milion eura – precizirao je Rovčanin.

On je ranije saopštio da je najveći uvoz električne energije bio u avgustu, kada je potrošeno 15 miliona eura. Poručio je da kada je u pitanju domaća proizvodnja, Termoelektrana u Pljevljima proizvodi šezdeset odsto od ukupne potrošnje i da uredno snabdjevanje, ali i sam uvoz zavisi od stabilnog rada ovog industrijskog postrojenja.

– Tokom 2020. godine uvezeno je 808, 5 GWh električne energije vrijednosti 31,3 miliona eura. Na dugoročnom nivou uvezeno je 394 GWh vrijednosti 17,5 miliona eura, dok je na kratkoročnom nivou uvezeno 414 GWh vrijednosti 14 miliona eura – kazao je Rovčanin “Danu”.

Kada je u pitanju proizvodnja i uvoz električne energije, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević je saopštio da bi Crna Gora, u slučaju prekida rada Termoelektrane na dnevnom nivou izdvajala milion eura za uvoz električne energije. Janjušević je tom prilikom kazao da bi građani bili izloženi neviđenim finasijskim opterećenjima da nema domaće proizvodnje električne energije.

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja je dogovorena sa kinesko-crnogorskim konzorcijumom polovinom 2020. godine, ali još nijesu počeli radovi na rekonstrukciji tog postrojenja. Dogovorena cijena za rekonstrukciju je 54 miliona eura, s tim što će biti potrebni dodatni radovi koji se procjenjuju na dodatnih 15 miliona eura.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *