Evropskoj autoindustriji prijeti velika kriza

Dodajte komentar

Osim nedostatka računarskih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezijuma koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Kina se, kako piše Poslovni dnevnik, suočava s ozbiljnim nedostatkom energije. Kinezi su su najveći proizvođači magnezijuma i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Razna tijela oglašavaju zvono za uzbunu jer je preostalo dovoljno magnezijuma da traje najviše dva mjeseca.

Magnezijum se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminijuma. Aluminijuma je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali i dalje čvrstu konstrukciju. U suštini, bez aluminijuma nijedan automobil neće sići s proizvodne trake.

Kina je trenutno najveći proizvođač magnezijuma u svijetu. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove ekonomske velesile. Gotovo polovina kineske proizvodnje namijenjena je evropskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezijum za proizvodnju aluminija. Kina ne bi bila Kina da nije u potpunosti iskoristila ovaj monopolski položaj. Međutim, Kina se trenutno suočava s ozbiljnom nestašicom energije. Zbog toga 35 od 50 fabrika u gradu Julinu, odgovornih za najveći dio proizvodnje magnezijuma, moraju ostati zatvorene. Preostalih 15 fabrika dobilo je nalog da prepolovi proizvodnju. Kao rezultat toga, Kina je trenutno samo u stanju zadovoljiti potrebe unutar svojih granica.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezijuma, pa ih manjak manje pogađa.

Nedostatak magnezijuma posebno će uticati na evropske proizvođače automobila. Evropski aluminijum, interesna grupa u metalskoj industriji, trenutno poziva evropske vlade da brzo donesu politiku. Ta politika bi trebalo da se fokusira na povećanje proizvodnje magnezijuma unutar evropskih granica. Na taj način smanjuje se zavisnost od kineskih proizvođača.

Evropski aluminijum ukazuje da će, ako se mjere uskoro ne preduzmu, doći do ozbiljnog nedostatka aluminijuma u roku od dva mjeseca. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje šta evropske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezijum je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Izvor: revijahak.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *