Pod oznakom tajnosti isplaćeno 5,2 miliona eura iz budzetske rezerve

Dodajte komentar

Rukovodilac Stručnog tijela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je u izjavi za “Dan” da će predložiti da Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Milojko Spajić, u skladu sa nadležnostima, što hitnije izvrši internu reviziju i kontrolu tajnih isplata u mandatu vlade Duška Markovića i o tome obavijesti javnost i nadležne organe.

Poručila je i da će tražiti da o tome raspravlja i Savjet.

Odlukom kabineta bivše vlade prošle godine pod oznakom tajnosti isplaćeno je 5.266.036 eura iz budzetske rezerve, a većina se odnosila na pomoć za poboljšanje materijalne situacije, liječenje, pomoć pravnim licima i ostale vidove pomoći, objelodanio je nedavno “Dan”.

– U slučaju da dokumentacija pokaže da su sredstva isplaćivana bez pravnog osnova, tužilaštvo bi moralo pokrenuti postupke da utvrdi da li je došlo do zloupotrebe službenog položaja ili drugih krivičnih djela sa elementima korupcije – izjavila je Ćalović Marković.

Navodi da je predložila da posebna tačka na sledećoj sjednici Nacionalnog Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou bude posvećena transparentnosti potrošnje budzeta.

– Kao i da sa Ministarstvom finansija razgovaramo o razlozima zbog kojih se transakcije i dalje proglašavaju tajnom, kao i o njihovim planovima da izvrše internu reviziju i kontrolu potrošnje budzetske rezerve u periodu prethodne vlade. Ministarstvo finansija je napravilo korak naprijed kada je počelo redovno da objavljuje podatke o potrošnji državnog budzeta, ali su neke transakcije i dalje proglašene tajnom. Od dolaska nove Vlade tajnih transakcija je znatno manje nego u prethodnom periodu i uglavnom se ne odnose na budzetsku rezervu- kazala je Ćalović Marković.

Poručuje da vjeruje da ne postoji nijedan razlog da informacija o iznosu troška iz državnog budzeta, datumu i korisniku budzeta bude tajna, jer ti podaci ni na koji način ne mogu ugroziti bilo koji javni interes, čak ni u slučaju tajnih nabavki u oblasti bezbjednosti.

– Zbog toga ću predložiti da se propiše jasna procedura i definiše u kojim slučajevima i koje informacije mogu biti proglašene tajnom kada je u pitanju potrošnja državnog budzeta. Takođe ću predložiti da Ministarstvo finansija ukloni stepene tajnosti, u koordinaciji sa budzetskim korisnicima, i objavi sve tajne transakcije iz perioda ove Vlade, ali i iz prethodnog perioda, istakla je ona.

Prema podacima iz dokumentacije na 97 strana, koju je “Dan” objavio, tokom tehničkog mandata bivša vlada je (od 1. septembra do 5. decembra prošle godine) pod oznakom interno isplatila čak 974.784 eura po raznim osnovama.

Simptomatično je da je prošle godine Markovićeva vlada oko 900.000 eura pod oznakom tajnosti isplatila na ime raznih vidova pomoći fizičkim licima.

Taksativno po mjesecima za prošlu godinu, vlada Markovića proglasila je tajnom isplate u ukupnom iznosu od 713.025 eura u januaru, 720.000 u februaru, 2.413,842 u aprilu, zatim 72.943 eura u maju, 100.221 u julu, 271.222 u avgustu, 390.000 eura u septembru, 303.309 u oktobru, 99.675 u novembru, te 181.800 eura u decembru.

Marković kazao je nedavno u kratkoj izjavi za “Dan” da isplate iz državnog trezora realizuju zaposleni u Ministarstvu finansija, a o zakonitosti i pravilnosti njihovog rada staraju se nadležni generalni direktor i ministar.

– Jasno Vam je da ne smije niti može biti nezakonitog plaćanja, niti predsjednik Vlade prati realizaciju naloga za plaćanje- rekao je tada je Marković.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *