Kovač: Rad u Montenegro worksu profesionalni izazov

Ambiciozna lična i profesionalna prilika i izazov – tako je mađarski bankar Pal Kovač objasnio u izjavi za Pobjedu razloge koji su ga motivisali da poziciju prvog čovjeka najveće banke u Crnoj Gori zamijeni mjestom u bordu Montenegro worksa.

Vijest da je Kovač, doskorašnji glavni izvršni direktor CKB, imenovan za člana borda nove državne kompanije iznenadila je protekle sedmice crnogorsku javnost. On je jedini stranac u menadžerskom timu Montenegro worksa, osnovanog zbog praćenja i analize finansijskog stanja u državnim preduzećima.

Dogovor sa OTP-om

Na pitanje šta ga je motivisalo da započne radni angažman u državnoj upravi, Kovač je pojasnio da je odluku o odlasku iz CKB donio u dogovoru sa OTP grupom.

– Nakon uspješno završene reorganizacije CKB i pripajanja Podgoričke banke, odlučili smo zajedno sa OTP grupom da buduće poslove CKB vodi mlađi menadžer. I ja lično sam postavio nove ciljeve, oblasti i zadatke u kojima mogu da postignem značajne rezultate – rekao je Kovač, koji je direktor CKB bio četiri i po godine, a prethodnih 18 pokrivao razne pozicije u mađarskoj OTP grupi.

– Osim bankarske stručnosti, vjerujem da će moja iskustva u upravljanju, te znanja u pogledu transformacije i strateškog razvoja kompanija doprinijeti radu borda i ostvarenju ciljeva Montenegro worksa – kazao je Kovač.

CKB je o promjeni na poziciji glavnog izvršnog direktora obavijestila javnost 30. septembra, najavivši da će tu poziciju preuzeti Tomaš Kamaraši, dok je Ministarstvo finansija 14. oktobra saopštilo da je Kovač jedan od članova borda Montenegro worksa. Prema nezvaničnim informacijama, angažman Kovača bio je iznenađenje za njegove kolege u CKB-u.

Naknada nepoznata

U Ministarstvu finansija Pobjedi su kazali da je do saradnje sa Kovačem došlo jer on može značajno da doprinese radu borda Montenegro worksa i ostvarivanju ciljeva kompanije za dobrobit većinski državnih preduzeća, a samim tim i budžeta Crne Gore.

– Preporučila ga je prvenstveno struka i iskustvo u upravljanju, kao i znanje o strateškom razvoju i uspješnoj transformaciji kompanija, a ovim angažmanom se potvrđuje i povjerenje u ovako važan projekat, koji je potreban Crnoj Gori – ukazali su u Ministarstvu.

Nijesu mogli da preciziraju kolika će biti Kovačeva zarada, jer još nije usvojena odluka o naknadama borda te kompanije.

– Montenegro works će poštovati Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim je propisano da naknada za predsjednika organa upravljanja u pravnom licu u javnom sektoru ne može biti veća od jedne prosječne zarade zaposlenih u tom pravnom licu u prethodnoj godini, a za člana 70 odsto prosječne zarade – pojasnili su u tom vladinom resoru.

Ministarstvo finansija raspisalo je 7. avgusta javni poziv za izbor pet članova borda, na koji su se prijave dostavljale do 16. avgusta. Prijavilo se 80 kandidata, a pored Kovača, u bord su na prijedlog ministra finansija Milojka Spajića, ušli Miloš Rajković, Milena Milović, Bodin Šćepanović i Ivanka Višnjić, dok je za izvršnog direktora imenovan Filip Radulović.

Ubijeđen u ispravnost i izvodljivost ciljeva kompanije

Kovač je kazao da je ubijeđen u ispravnost i izvodljivost strategije te kompanije.

– Odbor direktora će izraditi detaljne ciljeve i akcioni plan djelovanja Montenegro worksa. Državna preduzeća su značajan dio crnogorske privrede, koji odlučujuće doprinosi BDP-u, zapošljavaju veliki broj radnika, pa je njihova ekonomska i društvena uloga važna. Osnovni je interes zemlje da ovaj sektor bude stabilan, konkurentan i da se razvija, štro zahtijeva jedinstveno strateško razmišljanje i upravljanje, optimizaciju resursa i pronalaženje potrebnih finansijskih izvora za dalji razvoj – zaključio je Kovač.

Izvor: Pobjeda.me

Check Also

Težak pad bitcoina i ethereuma

Vrijednost bitcoina oštro je pala u ranim jutarnjim satima subote, potonuvši za više od 10%, …

One comment

  1. Pal Kovac je OTPUSTEN iz OTP grupe zbog lose odradjenog spajanja i ozbiljnog minusa spojene banke pod njegovim rukovodjenjem. Neka je Mickey-ju Bog u pomoc s njim…
    Nadam se da ce ovaj komentar biti objavljen, jer ste vrlo lijepo cenzurisali komentare na tekst njegove saradnice u unizavanju CKB – Sandre Kordic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *