Evergrande uplatio kamatu stranim investitorima i izbjegao kolaps

Dodajte komentar

Kompanija Evergrande je izvršila ključnu uplatu kamate na obveznicu denominovanu u dolarima, samo dan prije isteka grejs perioda da izmiri tu obavezu, što kineskom građevinaru omogućava da izbegne bankrot, barem za sada, izveštavaju kineski državni mediji.

Državni finansijski dnevni list Sekjuritiz Tajms objavio je danas da je ovaj posrnuli nekretninski konglomerat uplatio 83,5 miliona dolara kamate na obveznicu denominovanu u dolarima, koja je dospjela na naplatu prošlog mjeseca, prenosi CNN.

Vijesti o uplati kamate će donijeti olakšanje ulagačima i regulatorima zabrinutim zbog šireg mogućnsti bankrota na globalnim finansijskim tržištima, pojačavajući uvjeravanje kineskih funkcionera koji tvrde da će interesi povjerilaca biti zaštićeni.

Ipak, druga najveća kompanija za nekretnine u Kini, opterećena obvezama od 300 milijardi dolara, moraće da plati niz drugih obaveza čiji rok ističe 29. oktobra a ne zna se da li te obaveze može platiti.

“Nema svrhe plaćati ovu ratu ako ne namjeravate da platite narednu koja dolazi na naplatu za šest dana ali s obzirom na poteškoće s novčanim tokovima koje je sama kompanija priznala, nije jasno koliko dugo mogu ovako izdržati”, kazao je Travis Lundy analitičar kompanije Quiddity Advisors iz Hong Konga, prenosi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *