Ekonomisti imaju velika očekivanja od decembarskog zasijedanja ECB

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) će pojačati svoj redovni program kupovine obveznica prije nego što „pandemijski otkup“ istekne u martu, kažu ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Kreatori monetarne i ekonomske politike će sljedeće godine povećati tempo svog standardnog alata otkupa (APP) i učiniti ga fleksibilnijim da bi mogli bolje da se izbore sa stresom na tržištu, rekli su ispitanici. Oni takođe predviđaju da će ECB početi postepeno da ukida svoj plan za vanredne situacije u decembru, dok svaki četvrti anketirani ekonomista misli da bi on mogao da bude praćen novim programom.

U svakom slučaju, promjena dosadašnje politike i tempa otkupa obveznica ne očekuje se na prvom sljedećem sastanku Savjeta banke, koji će biti održan naredne nedjelje.

ECB se priprema za veliku promjenu politike na svom posljednjem sastanku ove godine, u decembru, kada će nove ekonomske projekcije dati zvaničnicima bolji uvid u buduće potrebe za podsticajima. Ekonomisti predviđaju da će centralna banka eurozone tada odrediti put za svoj program hitne kupovine u slučaju pandemije (PEPP) koji neće prevazići sumu od 1,85 biliona eura, prenosi Biznis.rs.

S druge strane, sljedećeg četvrtka fokus će biti na poruci predsjednice ECB Kristine Lagard (Christine Lagarde) investitorima koji se klade na brže povećanje kamatnih stopa usred globalnog skoka inflacije i pooštravanja politike od strane centralnih banaka u drugim zemljama. U ovom trenutku anketirani ekonomisti ipak misle da će kamatne stope sačekati sa rastom barem još godinu dana, odnosno do početka 2023. godine.

Obim mjesečnog otkupa obveznica ECB kroz APP i PEPP programe – PEPP bi trebalo da se obustavi u martu

Zvaničnici su upozorili da sada nije trenutak za pooštravanje monetarne politike. Iako trenutni skok inflacije u eurozoni sa stopom znatno iznad tri odsto i konačno ublažavanje zdravstvene krize mogu biti validni argumenti za smanjenje ovakvog vida podrške, očekuje se da će se pritisci na cijene ublažiti, dok uska grla u ponudi prijete da umanje oporavak.

Većina ekonomista smatra da određena fleksibilnost mora da nastavi da postoji. Jedna od mogućnosti je kreiranje stalnog programa koji bi se aktivirao u kriznim vremenima, poput PEPP-a, koji je „pridodat“ standardnom APP planu.

Ostale moguće promjene uključuju povećanje udjela obveznica koje se mogu kupiti od svakog emitenta, labavljenje pravila koje dodeljuje kupovinu prema veličini nacionalnih ekonomija i udaljavanje od fiksnih mjesečnih iznosa.

Svi se slažu u jednom – da će decembarski sastanak Saveta ECB biti veoma značajan, jer će tokom njega biti nagoviješten put kojim će se monetarna politika eura kretati u 2022. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *