Crnogorska berza električne energije počinje sa radom u drugoj polovini 2022.

Dodajte komentar

Crnogorska Berza električne energije (BELEN), evropska berza električne energije EPEX SPOT i slovenačka berza električne energije BSP SouthPool potpisali su ugovor o uspostavljanju crnogorske berze i dan-unapred tržišta.

Posle nekoliko godina neuspješnih tendera i pregovora sa zainteresovanim kompanijama, BELEN je konačno uspio da pronađe partnera za osnivanje berze električne energije. Albanija, Kosovo*, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, ugovorne strane Energetske zajednice, već nekoliko godina ne uspijevaju da formiraju berze električne energije. Od članica Energetske zajednice berzu u regionu ima samo Srbija (SEEPEX).

BELEN, EPEX SPOT i BSP SouthPool su se potpisivanjem ugovora o pružanju usluga obavezali na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, koje će omogućiti Crnoj Gori da se poveže sa susednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM), saopštio je BELEN (eng. MEPX).

BELEN planira da odmah po osnivanju berze započne spajanje sa susednim tržištima

Saradnja, kako se dodaje, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja, prenosi balkangreenenergynews.com.

Planirano je da crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa operativnim radom u drugoj polovini 2022, a da se odmah nakon toga započne povezivanje sa susjednim tržištima, naveo je BELEN.

Medojević: plan je da uvedemo i unutardnevno tržište i fjučerse

Prema riječima Matije Medojevića, izvršnog direktora BELEN-a, ciljevi ove firme uključuju povezivanje nacionalnog tržišta električne energije sa najmanje jednom susjednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta.

Huan Perez, direktor za strateški razvoj berze EPEX SPOT, izrazio je zadovoljstvo zbog ugovora o pružanju usluga koji će partnerima omogućiti da iskoriste benefite dobro poznatih rješenja za trgovinu i kliring koja pruža EPEX SPOT.

Inače, BELEN je na tenderu u martu 2019. odabrao berzu Nord Pool za partnera u uspostavljanju crnogorske berze, ali su pregovori bili neuspješni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *