Žičara na Bjelasici u funkciji već za predstojeću zimsku sezonu?

Dodajte komentar
Ilustracija

Izgradnja žičare K7, koja će povezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u tekućoj godini znatno je intenzivirana, postavljeni su svi noseći stubovi, do kraja ove sedmice počeće ugradnja sajle, a narednih dana očekuje se i isporuka korpi.

Kako su saopštili Uprava javnih radova je u proteklih sedam mjeseci uspjela da stvori uslove za ubrzanje dinamike realizacije ovog važnog turističkog projekta, što se pozitivno odrazilo na radove na terenu, u nastojanju da žičara bude stavljena u funkciju već za predstojeću zimsku sezonu.

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata unapređenja turističke infrastrukture Crne Gore, koji će kako su naveli omogućiti umrežavanje kolašinskih centara i dodatno pozicioniranje Bjelasice na mapi atraktivnih zimskih evropskih destinacija.

“Dužina žičare iznosi blizu 1,5 kilometara, sa kapacitetom do 2600 skijaša na sat. Ugovorena vrijenost projekta je 8,998 miliona eura, a do danas su realizovani radovi u vrijednosti od 7,7 miliona eura”, kazali su iz Uprave za javne radove.

Oni su naveli da su uporedo sa izgradnjom žičare, u toku radovi na oko devet kilometara ski staza, što će, sa već postojećim ski stazama u okviru skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju kvaliteta zimske tursitičke ponude. Izvođač na ovom projektu je “Inženjering put” doo, a ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije i radova je 1,8 miliona eura.

“Veoma smo zadovoljni kako odmiču radovi na Bjelasici i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da žičara bude stavljena u funkciju za predstojeću turističku sezonu. Završetak ovog projekta doprinijeće daljem razvoju Kolašina kao jedne od vodećih turističkih destinacija u zemlji, ali i otvaranju novih radnih mjesta, privrednom razvoju, samim tim i povećanju kvaliteta života stanovnika cijelog sjevera”, kazao je direktor Uprave javnih radova, Boro Lučić.

Direktor Skijališta, Đuro Milošević je kazao da zahvaljujući naporima Uprave javnih radova, Skijališta Crne Gore, izvođača i nadzora “danas imamo priliku da na Bjelasici vidimo skoro završenu novu žičaru i ski staze”.

On je pojasnio da će sa postojećih deset kilometara ski staza na Kolašinu 1600, njihova ukupna dužina biti povećana na 45 kilometara.

“Položaj terena omogućiće cjelodnevno korišćenje, što će značajno unaprijediti ponudu, kako u dijelu kvaliteta, tako i u dužem dnevnom boravku skijaša na ski stazama”, zaključio je Milošević.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *