Svađa i uvrede prekinule raspravu o Jugopetrolu

Dodajte komentar

Komisija za kontrolu privatizacija juče je u vezi sa slučajem “Boksiti” usvojila dva zaključka, kojim će od Specijalnog tužilaštva tražiti podatke o pokrenutom izviđaju o poslovanju firme “MN Prominent”, čiji je osnivač bila Demokratska partija socijalista, koja je godinama prodavala goriva i maziva Boksitima, kao i da će od Ministarstva kapitalnih investicija tražiti podatke o koncesijama i iskopanim količinama rude dok je ovom firmom upravljao ruski CEAC.

Nakon toga je nastavljena druga sjednica Komsije na kojoj se raspravljalo o problemima i neispunjenim ugovorima u slučaju privatizacije Jugopetrola iz 2002. godine, ali je predsjednik Maksim Vučinić prekinuo nakon dva i po sata rasprave u kojoj je više puta dolazilo do burnih svađa i prepirki između poslanika DPS-a i bivšeg ministra Petra Ivanovića i dijela poslanika iz nove vladajuće većine. Ivanović je idalje poslanik i čeka skidanje imuniteta jer ga je Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo u slučaju “Abu Dabi” zbog zloupotrebe službenog položaja i potencijalne višemilionske štetu za državni budžet.

Poslanik DF-a Dragan Bojović pitao je Ivanovića da li je njegova majka i dalje u top deset akcionara Jugopetrola sa 26 hiljada akcija vrijednih 300 hiljada eura, kako je stečena ta imovina, da li je Ivanović prijavio ili je zbog toga što je na majci nije morao prijaviti. Bojović je kazao da ima majku od 81 godinu, sličnih godina kao i Ivanovićeva, da je agilna i bistra, spretna u mnogim stvarima, ali ne i u biznisu. Naveo je da ga ovo interesuje jer je Ivanović bivši visoki funkcioner.

Bojović je pitao Ivanovića i da li je tačno da je on osmislio šemu ofšor firmi predsjednika Mila Đukanovića, čiji je savjetnik, kao i da li je na kućnu adresu primao dokumentaciju iz ofšor firmi, koji se pominju u mreži firmi braće Šarić, i da ih je proslijeđivao advokatici Zorici Đukanović. On je kazao da se u panama papirima pominje i Mark Harison savjetnik bivše DPS vlade u slučaju privatizacije Jugopetrola, ali i da je imao uloge i u mnogim drugim spornim privatizacijama poput Telekoma, Željezare, Kombinata aluminijuma…

Tadašnjem potpredsjedniku Savjeta za privatizaciju Veselinu Vukotiću i predsjedniku tenderske komisije Branku Vujoviću je suđeno nakon ove privatizacije Jugopetrola, jer su Harisonu isplatili tri miliona eura za savjetovanje a da uopšte nije bio izabran za savjetnika na međunarodnom tenderu. Sud ih je oslobodio uz obrazloženje da nisu sami donosili odluke o angažovanju Harisona.

Ivanović je odgovorio da Bojović pitanjima ulazi u njegovu porodičnu intimu, kao i da je njegova majka imala akcije Jugopetrola ali da ih više nema.

”Ne vidim da postoji problem da bilo koji građanin sa svojim novcem raspolaže onako kako on želi, uključujući i mogućnost da kupuje i prodaje akcije koje želi. Nekada se desi da neko na tom poslu zaradi, nekada da izgubi, ali mi nemojte oduzimati moje znanje iz te oblasti”, kazao je Ivanović, ne pricizirajući da li je onda te akcije na berzi zaradila njegova majka ili on.

Kazao je da svi koji sumnjaju u porijeklo novca mogu pokrenuti postupak kod nadležnih organa, kao i da nije imao nikakve poslovne veze sa Harisonom.

U vezi sa pitanjem da je na kućnu adresu primao dokumenta iz oššor firmi, Ivanović je kazao da se to dešavala kada je bio direktor Agencije za promociju stranih investicija (MIPA) i da je imao trostruki prelom noge zbog čega je poštu primao kući. Bez odgovora je ostalo pitanje kako je moguće da je dokumentaciju o spornoj firmi primao kući, umjesto da bude zavedena u kancelariji na zvaničnom mjestu.

Na početku sjednice Vučinić je naveo detalje iz privatizacije Jugopetrola, kao i to da kupac Helenik iz Grčke nije ispunio obeveze o dokapitalizaciji, investicijama, održavanju i rastu broja zaposlenih, kao i da je prekršio ugovor kada je sjedište iz Kotora preselio u Podgoricu. On je naveo da je riječ o ozbiljnom investitoru, ali da je kao i mnogi drugi shvatio da se u Crnoj Gori može ponašati kako želi jer ga niko nije kontrolisao.

Zdenka Popović iz Demokrata je navela da su privatizacije bile elementarne nepogode i da bi država sada, da nije prodala monopolsko preduzeće, zbog rasta cijena nafte bila u mnogo povoljnijoj situaciji. Kazala je i da je u analizi Ekonomskog fakulteta navedeno da kupac investicije u Jugopetrolu ne finansira od svog novca, kako je bio obavezan, već iz novca Jugopetrola, a da je broj radnika smanjen sa 800 na 89.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović naveo je da je ovo bila loša privatizacija, ali da sada nakon 19 godina “možemo samo da plačemo”. On je kazao da je Jugopetrol bio motor razvoja Kotora i Boke, ali da ga je novi vlasnik preselio u Podgoricu i da sada svega 15-ak Kotorana radi u toj kompaniji. G.K.

“Ja ću vam to vratiti, kad-tad”

Zbog sukoba između poslanika koji su na momente prelazili u uvrede, Vučinić je jednom davao pauzu kako bi se strasti smirile, da bi drugi put prekinuo sjednicu.

U toku pauze Ivanović je verbalno napao Bojovića zbog toga što mu je pominjao majčine akcije u Jugopetrolu.

”To je vrlo ružno i bezočno. Ja ću vam to vratiti, kad-tad. Sram vas i stid bilo. I ja za vašu ženu mogu svašta da kažem”, kazao je Ivanović.

”Da li ti to meni prijetiš, nemoj tako da mi se obraćaš”, odgovorio je Bojović.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *