Skandal u Hrvatskoj: Bankarka otkrila prevaru klijenata od 100 miliona eura

Leasing društva će, prema rješenjima regulatora Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), klijentima morati da vrate nešto više od 20 miliona kuna jer je utvrđeno da su u Hrvatskoj prevarili 50.000 klijenata za više od 700 miliona kuna (93 miliona eura).

Naime, utvrđeno je da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavali rate otplate za korisnike leasinga.

Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, ali mnogi neće moći da dođu do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva zastarjela.

Sanja Mehinović bivša zaposlena u RBA Leasing koja je prijavila slučaj, predala je dokumentaciju na osnovu koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti.

Mehinović je bila u RBA Leasingu od 2007. godine, prvo kao načelnik odjeljenja teretnih vozila i plovila, a zatim od 2013. godine direktor sektora prodaje, da bi na kraju, do polovine 2018. godine, bila regionalni direktor prodaje.

Da nije bilo Sanje Mehinović za ovaj slučaj se ne bi saznalo

Prvo rješenje HANFA-e protiv nekog leasing društva bilo je upravo za slučaj RBA Leasinga, a da nije bilo Mehinović, ova prevara koja je teška više od 700 miliona kuna, nikada ne bi bila otkrivena i dokazana.

Ona je za Index.hr otkrila do sada nepoznatu pozadinu ovog slučaja.

Detaljno je objasnila kako se odvijala prevara, kako je sve otkrila ali i kako je vlasnik RBA Leasinga, banka RBA, nakon što je prijavila nezakonitosti, radila na zataškavanju cijelog slučaja.

Postojale dvije liste klijenata

Mehinović u razgovoru za Index objašnjava kako su postojale dvije liste klijenata. U onoj prvoj bili su povlašćeni klijenti i velike korporacije, za koje se banka plašila da bi mogli otkriti prevaru i njima je rata leasinga obračunata na pravi način.

Druga lista bila je ona “običnih klijenata” koje su namjerno varali jer su smatrali da neće biti otkriveni.

Neki iz ove druge grupe su ipak otkrili prevaru, a RBA je s njima radila nagodbe kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebalo.

Mehinović je rekla da Ministarstvo finansija koje ima odjeljenje za kontrolu leasinga nije uopše reagovalo na njenu predstavku i dokaze protiv leasing društava.

Izvor: Index.hr/Bizlife

Foto: Youtube screenshot

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.