Najveći igrači farmaceutske industrije

Dodajte komentar

Roche predvodi listu najuspješnijih 50 farmaceutskih kompanija u svijetu, koju objavljuje Pharmaceutical Executive.

Švajcarska kompanija je u prethodnoj fiskalnoj godini prodala lijekove na recept u vrijednosti od 47,5 milijardi dolara, a njihovi najprodavaniji lijekovi su Avastin, lijek protiv karcinoma, i Ocrevus, lijek za liječenje multiple skleroze. Prodaja nedavno proizvedenih lijekova Tecentriq, Perjeta i Kadcyla za rak i Hemlibra za hemofiliju takođe su potaknuli prodaju Rochea, stoji u izvještaju Pharmaceutical Executivea.

Roche je drugu godinu zaredom na vrhu liste, srušivši prethodno vodeći Pfizer, koji bi se mogao oporaviti u 2021. godini zbog svoje istaknute uloge na tržištu vakcina protiv COVID-a 19. Tvrtka koja je vodila listu između 2015. i 2018. godine zauzela je tek osmo mjesto, ali je na petom po izdvajanjima za istraživanje i razvoj.

Rast AbbViea

Roche je takođe povećao svoje učešće na tržištu u 2020. godini prodajom dijagnostičkih testova na korona virus.

Najbrži rast u prvih 10 kompanija po prodaji propisanih lijekova ostvarila je kompanija AbbVie iz Illinoisa, ali nisu prodavali proizvode povezane s COVID-19.

I druga kompanija na listi je iz Švicarske, Novartis, a među njihovim najprodavanijim su lijek Gilenya za liječenje multipla skleroze i lijek protiv zatajenja srca Entresto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *