Ko u regionu plaća najkuplji rezervoar goriva

Poslednjih mjeseci cijena goriva raste i na globalnom i na regionalnom tržištu, a u zemljama regiona postoji velika razlika u odnosu zarada i novca koji je potrebno izdvojiti za “tankovanje” rezervoara.

Naime, za 50 litara benzina, koliki je prosječan kapacitet automobila, vozači u Srbiji moraju da plate 69,5 eura, a oni koji voze “dizelaše” čak 71,5 eura. Sa prosečnom platom od 560 eura i podrazumijevanim osmočasovnim radnim vremenom, oni zarađuju 3,5 eura na sat a to znači da im je za pun rezervoar benzina potrebno 19,8 sati a dizela 20,4 sata odnosno oko dva i po radna dana.

Slično vrijeme na poslu moraju da provedu i građani susedne Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare.

Prosečna plata u Crnoj Gori je 530 eura, a pošto je za 50 litara benzina potrebno 71,5 eura, to znači da naši građani treba da za ovu vrstu goriva rade 21,6 sati. Kako pišre Blic, bolje prolaze vozači koji voze dizelaše jer im je za pun rezervoar potrebno 19,7 sati. Makedonci imaju platu od 459 eura, pa za pun rezervoar benzina rade 20,8 sati a dizela 18,3. Naime, iako im je prosječna plata najniža u regionu tamo je i cijena goriva značajno manja.

Vozači u Bosni i Hercegovini za rezervoar od 50 litara benzina, koji košta 59 eura, treba da rade 18,5 sati dok za dizel 18,2 sati jer za to treba da plate 58 eura.

Gorivo u Hrvatskoj je trenutno najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje “do vrha” benzina u ovoj zemlji potrebano 75 eura. Ipak, sa prosječnom platom od 940 eura, odnosno satnicom od 5,8 eura mogu da napune svoje automobile “benzince” za 12,8 sati rada a dizelaše za 13,4. Naime, tamo je za rezervoar od 50 litara benzina potrebno izdvojiti 75 eura a dizela 78,5 eura.

U računici “Blic Biznisa” najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosječne plate – oko 1.250 eura, pa za pun rezervoar benzina treba na poslu da provedu 8,5 sati a dizela pola sata više, odnosno devet sati. Naime, kod njih za “takovanje” benzina treba platiti 66 eura a dizela 71,5 eura. U znatno boljoj poziciji i od Slovenije su oni u Njemačkoj u kojoj je prosječna plata nešto više od 2000 eura. Tamo je cijena litra benzina 1,65 eura a dizela 1,54 pa im je za 50 litara potrebno 82,5 odnosno 77 eura. Matematika je jasna – za pun rezervoar benzinca moraju da rade 6,6 a dizelaša 6,1 sat.

(Blic.rs)

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.