Banke odobrile 3,53 milijarde eura kredita

Banke su do kraja avgusta odobrile kredite od ukupno 3,53 milijarde eura, što je rast od 3,3 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke, do kraja avgusta je u odnosu na isti period prošle godine odobreno devet odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju avgusta je blago smanjen u odnosu na jul, kao i u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 0,88. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 72,6 odsto.

Ukupni depoziti u avgustu su u odnosu na jul porasli 4,2 odsto na 3,99 milijardi eura. Oročeni depoziti činili su 23 odsto ukupnih, a oni po viđenju 75 odsto. Preostalih dva odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 47 odsto, dok su oni od jedne do tri godine činili 32,6 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju avgusta su iznosili 1,34 milijarde eura, što je 3,1 odsto više nego u julu. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 34 odsto, a oni po viđenju 66 odsto.

Check Also

Integrator pružio drugačiji ugao gledanja na krizu sajber bezbjednosti zemalja regiona

Konferencija Integrator je ponovo dokazala svoju svrsishodnost, aktuelnost i informativni karakter, istakli su iz grupacije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.