Slovenački potrošači kolektivno tužili Apple

Dodajte komentar

U kolektivnoj tužbi za naknadu štete slovenački Zavod Kolektiv 99 od Applea traži 27,5 miliona eura za nadoknadu štete nastale namjernim usporavanjem rada i smanjenjem raspona funkcionalnosti određenih modela telefona iPhone.

Zavod Kolektiv 99 podnio je tužbu protiv korporacije sa sjedištem u Kaliforniji na Okružnom sudu u Ljubljani.

Potrošači koji su oštećeni Appleovim postupcima pozivaju se da se registruju putem obrasca na web stranici kako bi pomogli u daljem procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, napisali su u saopštenju, prenosi ljubljanski Dnevnik.

“21. decembra 2017. Apple je objavio saopštenje u kojoj je javno priznao da je namjerno usporio i smanjio funkcionalnost nekih starijih modela iPhonea putem nadogradnje iOS sistema bez prethodnog obavještavanja korisnika ovih telefona. S s nadogradnjom iOS 10.2.1, oštećeni su korisnici modela iPhone 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE, a ažuriranjem iOS-a 11.2 oštećeni su korisnici modela iPhone 7 i 7 plus”, naveli su iz Kolektiva.

Apple je bio predmet brojnih tužbi i dvije kazne, i to u Italiji (10 miliona eura) i Francuskoj (25 miliona eura), zbog priznanja i otkrića vezanih za usporavanje telefona i slabljenje moći baterija.

U martu prošle godine Apple je u Sjedinjenim Državama dogovorio sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, zavisno od broja prijavljenih žrtava, mogla iznositi od 310 do 500 miliona američkih dolara, a u novembru je dogovorila još jednu sudsku nagodbu u vezi s ovim radnjama, ovaj put u iznosu od 113 miliona dolara.

“Procjenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika iPhonea u Sloveniji potencijalno oštećeno”, napisao je Kolektiv 99.

Izvor: tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *