Ovo su plate vozača u Njemačkoj

Dodajte komentar

Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispod prosjeka, što bi moglo dodatno uzrokovati nedostatak radnika u špediciji, saopštila je u utorak Statističa kancelarija Njemačke.

Po najnovijim podacima, kvalifikovani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neograničeno u prosjeku zarađuju 14,21 eura bruto na sat.

Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12,91 euro na sat.

To je osjetno niže u poređenju s ostatkom tržišta rada u Njemačkoj, gdje izučeni stručni radnici u prosjeku zarađuju 19,97 eura na sat.

Prosječna brutto plata izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 eura dok je u ostatku ekonomije za radnike s kvalifikacijom plaća 3.286 (brutto).

Strukovno udruženje vozača teretnih vozila BGL upozorava kako bi i u Njemačkoj u sljedeće dvije godine mogao uslijediti sličan kolaps u špediciji kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s Velikom Britanijom.

„Već danas Njemačkoj nedostaje 60 do 80 hiljada profesionalnih vozača. Godišnje u panziju odlazi 30.000 vozača a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje“, stoji u priopćenju BGL-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *