Ovo su najveći nekretninski mjehuri na svijetu (infografika)

Dodajte komentar

Prepoznavanje nekretninskih mjehura nije lak posao. Iako mnogi analitičari mogu prepoznati mjehur, ne postoje opipljivi dokazi da se zapravo radi o mjehuru – sve dok on zapravo ne pukne. A tada je već kasno.

Infografika koju možete pogledati u nastavku i temelji se na UBS-ovom Indeksu nekretninskih mjehura, služi kao sistem ranog upozoravanja, procjenjuje 25 globalnih gradova i boduje ih na temelju rizika od mjehura.

U Evropi se nalazi veliki broj gradova koji imaju veliki rizik od nastanka nekretninskih mjehura, a Frankfurt je ove godine na vrhu liste. Njemački finansijski centar zabilježio je rast realne cijene stanova od 10% godišnje u prosjeku od 2016. godine, što je najveća stopa od svih procijenjenih gradova.

Dva kanadska grada takođe se nalaze na teritoriji rizika od nekretninskih mjehura: Toronto i Vancouver. U prvom je razdoblju gotovo 30% kupovine 2021. godine otišlo kupcima s više nekretnina, što pokazuje da je ulaganje u nekretnine živo i zdravo. Uprkos naporima da se smire ova vruća tržišta, kanadska su tržišta skočila i nastavila svoj rast. Zapravo, u posljednje tri decenije cijene stanova u Kanadi rasle su najbržim tempom u G7.

Uprkos građanskim nemirima i nelagodom zbog novih politika, Hong Kong i dalje ima drugi najveći rezultat u ovom indeksu. U međuvremenu, Dubai je naveden kao “podcijenjen” i jedini je grad u indeksu s negativnom ocjenom. Cijene stanova smanjile su se u posljednjih šest godina i sada su pale gotovo 40% u odnosu na nivo iz 2014. godine.

Izvor: VisualCapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *