IRF član globalne koalicije „Finance in Common“

Investicioni-razvojni fond (IRF) postao je član koalicije „Finance in Common“ koja okuplja više od 500 državnih razvojnih banaka u svijetu.

To je potvrđeno na samitu „Finance in Common 2021“ koji se održava od 19-20. oktobra u Rimu, a na kojem u hibridnom formatu učestvuje i izvršna direktorica, Investiciono-razvojnog fonda, dr Irena Radović, saopšteno je iz IRF-a.

Koalicija „Finance in Common“ nastala je 2020. godine kao odgovor državnih razvojnih banaka na pandemiju koronavirusa i potrebni ekonomski oporavak uz usmjeravanje na zeleno i održivo finansiranje.

Cilj je okupljanje finansijske zajednice razvojnih banaka kako bi se definisao zajednički strateški pristup finansijama u pogledu transformacije globalne ekonomije i društava u skladu sa ciljevima održivog razvoja i ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Takođe, cilj je intenziviranje uloge razvojnih državnih banka u povezivanju međunarodne politike sa lokalnim rješenjima, kao i razmjena iskustava i primjena najbolje prakse finansiranja održivog i inkluzivnog razvoja.

U Deklaraciji koalicije definisana je mapa puta usmjerena na oporavak nakon pandemije koronavirusa i implementaciju ciljeva održivog razvoja u oblasti klimatskih promjena, energetske tranzicije, očuvanja biodiverziteta, investicija u društvu usmjerenih na jednakost i socijalnu inkluziju, rodnu ravnopravnost, osnaživanje i jednak pristup finansijama, digitalizaciju i dr.

Koalicija se okuplja jednom godišnje na Samitu na kojem se raspravlja o zajedničkim strategijama za podršku ciljevima održivog razvoja. Ove godine teme Samita u Rimu su – finansiranje inovativnih finansijskih instrumenata za ciljeve održivog razvoja, intenziviranje investicija u društvu u cilju ekonomskog opravka u vrijeme pandemije, rješavanje pitanja klimatskih promjena, zaštita biodiverziteta i prirodnih resursa, jačanje partnerstava između vlada, investitora i privatnog sektora, podrška rodnoj ravnopravnosti i dr.

Članstvom u koaliciji „Finance in Common“, IRF će biti u mogućnosti da, u saradnji sa državnim razvojnim bankama, aktivno učestvuje u razmjeni iskustava i kreiranju rješenja koja će doprinijeti integraciji zelenog finansiranja, čime će se dodatno pospješiti održivi rast i razvoj crnogorske ekonomije.

Check Also

Stabilizacija tržišta, bitcoin i dalje u padu

Tržište kriptovaluta je u posljednjih par dana pretrpjelo strmoglav pad vrijednosti, ali se, prema podacima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *