Građani ne mogu da zamijene stare franke

Građani koji posjeduju osmu, odnosno staru seriju švajcarskih franaka ne mogu više da ih zamijene za eure u bankama u Crnoj Gori, piše Dan.

Centralna banka (CBCG) nije obavijestila građane da se na vrijeme oslobode stare verzije švajcarskih franaka, kao što je to još prošle godine uradila Narodna banka Srbije.

Podgoričanin, koji je želio da ostane anoniman, rekao je Danu da je pokušao da u jednoj banci promijeni švajcarske franke, ali da nije uspio.

„Кada sam htio da ih promijenim u jednoj od banaka u Podgorici, šalterska radnica mi je kazala da poslovne banke ne mijenjaju švajcarske franke iz osme serije, jer više nijesu u opticaju“, objasnio je Podgoričanin i dodao da CBCG nikada nije upozorila građane Crne Gore da je Narodna banka Švajcarske prošle godine najavila da će u prvoj polovini ove povući iz opticaja novčanice osme serije franaka.

On je kazao da je poslije toga reagovala Narodna banka Srbije, koja je preporučila građanima te zemlje da sporne novčanice polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili da ih zamijene za franke iz devete serije, kako ne bi imali problema.

„Sa druge strane, CBCG građane Crne Gore nije upozorila i u toj situaciji su postupili krajnje neodgovorno“, rekao je Podgoričanin.

Iz CBCG su Danu saopštili da u njihovoj nadležnosti nijesu poslovi zamjene važećih i nevažećih novčanica valuta koje nijesu zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori, odnosno koje nijesu euro novčanice.

„U Trezoru CBCG obavlja se isključivo konverzija njemačkih maraka za eure ili zamjena pohabanih i oštećenih novčanica i kovanica eura za nove. Što se tiče novčanica i kovanica drugih valuta, osim navedenih, njihova zamjena se obavlja u komercijalnim bankama, u skladu sa poslovnom politikom banke“, naveli su iz vrhovne monetarne institucije.

Oni su kazali da CBCG nema podatke o količni tih novčanica, jer banke koje posluju u Crnoj Gori novac stranih valuta ne nabavljaju preko Centralne banke, već to rade samostalno.

Check Also

Moody’s: Kreditni rejting Ukrajine snižen na Caa3 uz negativne izglede

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći …

Leave a Reply

Your email address will not be published.