Barel nafte mogao bi dostići i 100 dolara u prvom kvartalu 2022.

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu u prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine, jer su globalne zalihe na najnižem nivou, izjavio je irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar.

On je, u razgovoru sa novinarima u Bagdadu, rekao da je iznos od 75 do 85 dolara „prihvatljiv” raspon cijena za barel sirove nafte na duži rok, prenosi Rojters.

Istakao je da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, koji čine grupu OPEK+, protiv nerazumnog rasta cijena iznad prihvatljivih nivoa, ali su „istovremeno protiv gomilanja globalnih zaliha nafte, što bi moglo da dovede do kolapsa naftnih tržišta”.

Džabar je dodao da su u okviru OPEK+ grupe u toku razgovori o načinima za uravnoteženje cijena nafte, napominjući da za sada na stolu nije odluka o povećanju proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400 hiljada barela dnevno na tržište svakog mjeseca.

Irački državni budžet za 2022. će se temeljiti na cijeni nafte od 55 do 60 dolara, rekao je on, dodajući da očekuje da će izvoz „crnog zlata” iz te zemlje u oktobru u prosjeku iznositi 3,4 miliona barela dnevno, uključujući i naftu iz kurdskog regiona na sjeveru Iraka. Cene nafte su neznatno popustile na današnjem azijskom trgovanju, ali se i dalje kreću blizu višegodišnjih maksimuma, usled nastavka energetske krize koja trese sve regione svijeta.

Cijena „fjučersa” američke WTI nafte skliznula je za 0,45 posto na 82,59 dolara po barelu, što je nedaleko od maksimuma zabilježenog u ponedeljak od 83,18 dolara, što je istovremena bio najviši nivo od 2014.

Sjevernomorska nafta Brent je oslabila za 0,4 procenta na 84,71 dolara, prema izvještaju britanske agencije.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *