SDT formirao predmet u vezi s IRF-om

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se tiče slučaja Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a on je dodijeljen tužiocu Zoranu Vučiniću, saznaju nezvanično “Vijesti.

Iz SDT-a nisu odgovorili na pitanje “Vijesti da li je formiran predmet i šta je do sada urađeno sa krivičnom prijavom koje je novo rukovodstvo IRF-a podnijelo protiv starog.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović krivičnu prijavu su podnijeli prije skoro mjesec dana protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora IRF-a Zorana Vukčevića, bivšeg člana Odbora direktora Irfana Husovića, bivšeg direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića, bivšeg direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića, sada menadžera Sektora rizika Vladislava Dulovića i bivšeg sekretara Ilije Markovića.

Iz IRF-a je tada saopšteno da je prijava podnijeta “zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju,prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe, odnosno da postoji sumnja da su, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu rukovodećih kadrova u kompanija čiji je osnivač država, prijavljene osobe tokom oktobra i novembra prošle godine preduzela “niz nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije.

“Naime, postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF na njihov zahtjev morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada eura.Originalnu dokumentaciju su uništavali, a u arhivu ostavljali falsifikovane dokumente,odnosno ugovore o radu, saopšteno je, između ostalog, ranije iz IRF-a,

Bivši menadžment IRF-a je na to odgovorio da je pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcije za izvršnog direktora i članove menadžmenta IRF definisano ugovorima o radu još u periodu od početka rada IRF-a.

Da se ne radi ni o kakvom falsifikovanju Ugovora o radu, kako to navodi sadašnja izvršna direktorica i predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u,u periodu počev od 2011. godine, kazali su iz bivšeg menadžmenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *