Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Dodajte komentar

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih projekata finansiranih iz duga, pretrpjela je dodatni udarac zbog krize izazvane pandemijom, ukazano je u izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore. Kako se ističe, od početka izgradnje prve dionice auto puta Bar-Boljare 2015. godine, budžetski deficiti su ostali visoki, u prosjeku 4,6 odsto BDP-a godišnje u periodu 2015. do 2019.godine.

“Oštar pad ekonomije, u kombinaciji sa diskrecionim mjerama podrške vlade, doveo je do velikog budžetskog deficita od 11 odsto BDP-a u 2020.godini. Najjači negativan uticaj postojao je na strani prihoda, usljed gubitaka iz turističke sezone. Rashodi su porasli za 4,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu usljed mjera fiskalne podrške, uprkos vladinim naporima da preusmjeri potrošnju iz kapitalnog budžeta, koji je smanjen za jednu trećinu, u zdravstvenu zaštitu”, navodi se u izvještaju.

Istaknuto je da je Ministarstvo finansija i socijalne zaštite odobrilo privremeno finansiranje za prvih šest mjeseci 2021. godine, jer je usvajanje državnog budžeta bilo odloženo.

“Oporavak ekonomske aktivnosti i uvođenje fiskalnih kasa povećali su poreske prihode, doprinoseći značajnom smanjenju budžetskog deficita tokom godine. U prvih sedam mjeseci 2021.godine deficit centralne vlade iznosio je 2,6 odsto projektovanog BDP, u poređenju sa 6,5 odsto u istom periodu prethodne godine”, n navedeno je u izvještaju.

Crna Gora je, kako se tvrdi, pod izuzetnim okolnostima suočena sa velikom krizom, piše rtcg.me.

“Njena mala privreda zavisna od turizma suočila se sa velikim šokom, dok su ionako slabe javne finansije ograničavale raspoloživi fiskalni prostor. Ipak, odgovor vlasti na krizu bio je blagovremen i dobro ciljan, prilagođavajući pokrivenost kako se situacija razvijala”, naveli su iz Evropske komisije.

Istaknuto je da je nova administracija izbjegla radikalne promjene i usvojila prilično razboritu ekonomsku i fiskalnu politiku.

Navedeno je da se u 2020.godini građevinska aktivnost smanjila za 5,6 odsto.

“Nakon dvogodišnjeg odlaganja, završetak prve dionice autoputa Bar-Boljare planira se za kraj 2021.godine. Izgradnja sljedeće dionice zavisi od ishoda studija izvodljivosti i uspostavljanja održive finansijske šeme”, rekli su iz Evropske komisije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *