Oporavak ekonomije brži od očekivanog, napredak u fiskalnoj konsolidaciji

Dodajte komentar

U okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke održani su sastanci delegacija Ministarstva finansija i socijalnog staranj i Centralne banke Crne Gore sa Anom Bjerde, potpredsjednicom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Koenom Davidseom, izvršnim direktorom Holandske konstituence pri Svjetskoj banci.

Predstavnici Svjetske banke ocijenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije, uz podršku mjerama daljeg oporavka i razvoja.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, predstavljajući efekte dosadašnjeg učinka i predstojeće mjere za bolji životni standard u Crnoj Gori, ukazao i na značaj tehničke i stručne podrške SB državi koja je sada u dobroj poziciji.

– Vaši napori se vide već u ovoj godini i to je veliko postignuće. Rado ćemo vam pružiti podršku- rekla je Bjerde.

Direktor Davidse je pohvalio “odličnu turističku sezonu i ekonomski oporavak Crne Gore, koji je brži od očekivanog”. Svjetska banka je nedavno podigla prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2021. godinu na skoro 11 odsto.

– Crna Gora je ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za 9 mjeseci bilježi oko 700 miliona eura prihoda, kolika je bila projekcija za cijelu ovu godinu. Državni dug je u padu i cilj je da do kraja godine bude oko 78 odsto BDP-a. Deficit budzeta za 8 mjeseci ove godine sveden je na 1,2 odsto BDP-a i jedan je od najnižih u Evropi, dok je lani bio skoro 11 odsto, a budzetom za 2021. projektovan na nešto iznad 3 odsto”, precizirao je Spajić.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris je informisao o stanju u bankarskom sektoru, kroz prizmu najnovijih podataka za prvih devet mjeseci tekuće godine.

Viceguvernerka Zorica Kalezić zahvalila se predstavnicima SB na tehničkoj pomoći koju je ova institucija pružila CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a.

Direktor Davidse je, nakon predstavljana dosadašnjih rezultata i planova za predstojeći period, uputio čestitke Crnoj Gori.

Spajić je podsjetio da su MFSS i Vlada obezbijedili hedzing aranžman za zaštitu od valutnog rizika dosad povučenih sredstava iz kineskog kredita, što je državi donijelo uštedu u prvoj rati za skoro 4 miliona eura, a na godišnjem nivou se očekuje oko 8 miliona. On je objasnio da je hedzing na 14 godina, koliko traje otplata za prvu dionicu auto-puta, ali je moguće na 2 godine preispitati uslove – upravo u interesu Crne Gore.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *