Inspekcija u Luci Kotor zbog Ugovora o radu

Smijenjeni direktor Luke Kotor Vlado Vukasović za Radio Crne Gore kaže da Odboru direktora neće dostaviti izvještaj o navodnim malverzacijama bivšeg DPS menadžmenta u toj firmi jer, kao građanin, tim podacima više nema pristup. Smatra da je razriješen jer je odbio da otpušta i smanjuje plate radnicima, i da bude pod političkim uticajem. Saznajemo da su inspektori za rad u Luci Kotor i provjeravaju ko je u pravu.

Još se ne sliježe prašina oko smjene Izvršnog direktora Luke Kotor Vlada Vukasovića. Tvrdi da je smijenjen odmah nakon što je pokrenuo priču o odgovornosti i navodnim malverzacijama bivšeg DPS menadžemnata, kao i jer je odbio da bude samo dekor u Luci.

”Vidim tri razloga: jedno je moje neprihvatanje neprimjerenog političkog uticaja na poslovanje Luke, drugo je neprihvatanje diskrimanicije zaposlenih na političkoj i ličnoj ravni, kao i otpuštanje radnika i treće i najvažnije moje neprihvatanje namijenjene mi uloge da se u suštini ne miješam u svoj posao.” – pojašnjava Vukasović.

Predsjednica Odbora direktora Liljana Popović Moškov, u izjavi za naš radio, kaže da je Vukasović smijenjen jer od jula nije želio da potpiše ponuđeni Ugovor o radu bez prava na otpremninu u slučaju razrješenja prije kraja mandata, sa čime je, tvrdi, bio upoznat i prije imenovanja.

“Razlozi su što on nije potpisao ponuđeni ugovor i blokirao je rad Odbora direktora, jer nismo imali nikakvu inofrmaciju o poslovanju, na sjednice se nije odazivao”, kazala je Moškov.

U Zakonu o radu ipak piše da ako poslodavac ne zaključi ugovor smatra se da zaposleni zasniva radni odnos na neodređeno. Inspektori su, saznajemo, u Luci i trebalo bi da utvrde čija je odgovornost to što Ugovor o radu nije potpisan. Optužbe Vukasovića da je smijenjen zato što je pokrenuo pitanje malverzacija i odgovornosti bivšeg DPS menadžmenta Popović Moškov, inače kadar URE, odbacije i poručuje da odbor ne štiti nikoga.

“Što bismo mi ikoga štitili? Inače smo u pregovorima sa renomiranim revizorskim kućama da dođu i urade ekspertizu svih ugovora. Vukasović je dužan da nam dostavi informaciju o svim finansijskim malverzacijama koje je otkrio”, rekla je Moškov.

Bivši direktor Vukasović poručuje da to neće učiniti, jer više kao građanin nema pristup tim informacijama.

” To su sve podaci koji su u službama i arhivi preduzeća. Jednostavno će doći do njih, ali ja se dalje time neću baviti”, kazao je on.

Predsjednica odbora direktora Luke Kotor zaključuje da će, ako se dokaže da je malverzacija bilo, oni koji su to učinili biti procesuirani.

I iz kotorskog SNP-a odbaciju optužbe Vukasovića, koji je inače na tu funkciju došao na njihov predlog. Ljubenko Borović nam je kazao da ne želi polemiku ali da je jasno da smijenjeni nije dorastao da bude izvršni direktor Luke, te da u tom svojstvu nije došao na 5 sjednica.

Vukasović to demantuje i pojašnjava da je na jednoj sjednici bio fizički prisutan, na dvije elktronski, jednom je posalo zamjenicu, a samo jednom, kako kaže, nije se pojavio iz prinicipijelnih razloga.

(RTCG)

Check Also

Cijene usluga na primorju biće skuplje i do 30 odsto

Ljetnja turistička sezona je na pragu, a domaći turistički poslenici se već suočavaju sa problemima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.