“Bejbibum” generacija je počela da odlazi u penziju

Iduće godine će u Austriji broj stanovnika u radnom starosnom uzrastu po prvi put opasti, što će donijeti probleme za tržište rada.

I pored imigracije iz inostranstva, za privredu postaje sve teže da pronađe odgovarajuće osoblje. “Bejbibum” generacija je počela da odlazi u penziju.

Po prvi put od 1945. godine, u Austriji će opasti broj ljudi u starosti od 15 do 64 godina, to jest u radnom uzrastu. Trenutno u toj starosnoj grupi ima oko 5,9 miliona. Iduće godine taj broj će se smanjiti zasamo 5.900, ali je to preokret trenda, ukazuje Institut za istraživanej privrede “Wifo”.

Istovremeno raste broj onih koji imaju radno mesto i onih koji ga traže na oko 4,5 miliona ljudi, prije svega zbog sve veće stope zaposlenosti žena, ali i reforme penzijskog sistema zbog koje muškarci duže rade.

Potreba za dodatnom radnom snagom iz inostranstva već duži niz godina se pokriva kroz imigraciju. Prije pandemije je godišnje oko 50.000 stranaca zapošljavano u austrijskim kompanijama. Međutim, pandemijska 2020. je smanjila taj broj za 22.000.

Wifo ukazuje da će situaciju na tržištu rada 2024. poboljšati, na određeni način, stupanjem na snagu reforme penzijskog sistema, prema kojem se podiže starosna granica za odlazak žena u penziju.

(Vesti online)

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.