Tri crnogorske banke među TOP 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi

1 komentar

Najveće kompanije u Jugoistočnoj Evropi (SEE) zabilježile su jednoscifren pad prodaje u 2020., ali je njihov profit smanjen za četvrtinu uslijed globalnog ekonomskog pada izazvanog Covidom, što pokazuje najnovija lista SEE TOP 100 koji je u ponedjeljak objavio SeeNews.

Kombinovani prihod SEE TOP 100 kompanija pao je za 7% na 120 milijardi eura (139 milijardi dolara), u poređenju s rekordnih 129 milijardi eura koje su kompanije rezervisale godinu dana ranije, prema četrnaestom godišnjem izdanju rang liste najveća preduzeća u regiji po prihodu.

Iako je pad prodaje najvećih kompanija u regionu bio skroman, njihova je zajednička dobit pala za četvrtinu na 3,5 milijardi eura, na taj način brišući tri godine dobitka.

Dacia, dio  francuskog Renaulta, sedmu godinu zaredom vodi na ljestvici iako su joj prihodi pali za 26% na 3,8 milijardi eura, a dobit se više nego prepolovila na 61 milion eura.

Naftne kompanije i proizvođači automobila, tradicionalni lideri na ljestvici, podnijeli su teret krize jer su smanjena potrošnja, ograničenja putovanja i poremećeni lanci snabdijevanja donijeli gubitke.

Sa druge strane, kompanije koje se bave trgovinom postale vodeći sektor po ukupnom prihodu i dobiti. Dobri rezultati ovog sektora posljedica su naglog porasta e-trgovine.

Na listi najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi našle su se tri banke koje posluju u Crnoj Gori: CKB banka koja je zauzela 65 mjesto, Erste banka koja je na 93 mjestu, Hipotekarna Banka koja je zauzela 100. poziciju,

Top 10 kompanija u SEE regionu

Izvor: SeeNews

Prevod: Bankar

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *