Polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti uklonjena zbog troškova

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6.000 bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

Banke su već ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada eura. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima, prenio je Bonitet.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona eura u IT sisteme radi konverzije kune u euro koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Izvor: Hayat.ba

Check Also

Zelena, cirkularna ekonomija – ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja Zelena, cirkularna ekonomija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *