Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama?

Dodajte komentar

Širom svijeta keš polako odlazi u istoriju. U pojedinim zemljama, najpijre skandinavskim, već se radi na prelasku na potpuno bezgotovinsko plaćanje. Uostalom, sada možete plaćati i karticom, telefonom, satom… Sve je manje gotovine u opticaju, a elektronski transfer je postao uobičajen.

Kako ističu poslovni konsultanti, to je sasvim u redu ako umete dobro da vodite računa o svojim troškovima. Jer, glavna prednost upotrebe novčanica je što u svakom trenutku znate čime raspolažete, koliko novca imate u novčaniku i psihološki, imate osjećaj vrijednosti koja vam “prolazi kroz ruke”. Manji je rizik impulsivnih kupovina i lagodnog prislanjanja kartice i – novca više nema na računu.

“Najveća prednost korišćenja kartica ili drugih vidova elektronskog plaćanja je – bezbjednost. Novac može da se ukrade, a kartica i ako je ukradena uglavnom ne može da napravi štetu (pod uslovom da ne držite na istom mjestu vidno ispisan PIN broj). Samo je odjavite i podnesete zahtjev za novu karticu. Vaš novac je na ovaj način zaštićen. Prilikom putovanja u inostranstvo nije neophodno nositi mnogo gotovine”, navodi neke od benefita poslovni konsultant i autor knjige “Biznis bukvar” Vladimir Veličković.

U razgovoru za Biznis.rs on dodaje da je sve ovo još jednostavnije uz mobilni telefon, koji svakako uvjek imate kod sebe. Gotovo da nema potrebe da nosite novčanik, već jedan uređaj obavlja sve za vas.

Jedna od prednosti korišćenja kreditnih kartica je i to što mnogi trgovinski lanci nude kupovinu na odloženo plaćanje bez kamate.

“Sve transakcije nalaze se zabilježene na online platformi banke i možete naknadno detaljno da ispratite potrošnju prema kategoriji kupovine, posebno što dosta kartičara nudi razne promocije za plaćanje, nagradne igre, bonuse, bodove… Mjesečni izvod sa računa kartice, koji predstavlja detaljan spisak svih vaših mjesečnih izdataka može biti vrlo koristan u pravljenju i sravnjivanju budžeta”, ističe Veličković.

Tu dolazimo do druge strane medalje u korišćenju kartica, a to je prekomerna upotreba kreditnih kartica za sve vrste potrošnje.

“Određene kreditne kartice imaju dosta visoke kamate na otplatu, do 35 odsto na godišnjem nivou, koje treba da platite ako se zadužite do punog iznosa. Primera radi, ako kupujete nešto što košta 100 eura i tokom godine otplaćujete, platićete 350 dinara više nego što košta taj proizvod i to je iznos o kome treba razmišljati kada procjenjujete opravdanost kupovine na ovaj način”, podsjeća Veličković.

Oaže da ćete najbolje u potpunosti iskoristiti prednosti kreditne kartice ako shvatite kakav je vaš životni stil u finansijskom smislu – vaše novčane potrebe i želje. Nakon što utvrdite kako ćete koristiti kreditnu karticu, važno je da razumijete sve njene karakteristike, uključujući kamatnu stopu na godišnjem nivou i da li je ta stopa fiksna ili promenljiva, zatim godišnju naknadu za održavanje, zatezne kamate ili naknade za prekoračenje, kao i kreditno ograničenje na računu. Sve su ovo stavke koje će dodatno da vam “pojedu” novac.

Pojedine banke nude i veoma izdašne iznose mogućeg zaduživanja, ali treba voditi računa da vam te kupovine ne stave “omču oko vrata” i uvedu vas u “vrzino kolo” otplate iz kojeg je teško da se izvučete. Jer, u tom slučaju neka kupovina koja je mogla da se riješi prethodnom štednom preobraziće se u višemjesečnu, čak i višegodišnju otplatu.

“Isto važi i za kredite. Potrošački krediti jednostavno nisu dobri i ne treba ih puno koristiti. Mislim na kredit za ljetovanje ili kupovinu televizora, na primjer. Kredit je dobar kada nam taj novac služi da se stvori više novca, kao što privreda koristi kredite za investiranje, nabavku mašina i opreme koja će im kreirati više nego što su se zadužili”, objašnjava Vladimir Veličković.

Na kraju zaključuje da ne treba izgubiti iz vida osnovnu funkciju novca, a to je da novac treba da služi kao alat za realizovanje određenih aktivnosti, ili još bolje – novac treba da služi da kreira više novca. “Kad postavite stvari na taj način, vidjećete kako će način raspolaganja novcem da se promijeni.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *