Janjušević: Ekološka rekonstrukcija Rudnika uglja povećaće našu cijenu megavata

Samo energija iz uglja je stabilna i jedina može održati energetsku stabilnost bilo koje države, poručio je predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević. Kako je kazao u emisiji “Link”, svaka država ima obavezu da napravi nacionalni energetsko-klimatski plan, kao i da odredi godinu kada bi trebala da prestane da proizvodi energiju iz uglja.

Sa ekološkom rekonstrukcijom Rudnika uglja će se nastaviti, ali globalna energetska kriza dovešće sve u pitanje, poručio je Janjušević.

– Ekološka rekonstrukcija, koju ćemo krenuti da radimo, povećaće našu cijenu megavata na 54 eura, trenutna cijena varira na berzi struje, a prije neki dan smo imali pik kada je cijena jednog megavata bila 350 eura – dodao je on.

U Belgiji je cijena struje 27,30 eura za domaćinstva, dok je u Crnoj Gori 10,30 eur Srbija 8,78. Najskuplju struju, kazao je Janjušević, plaća Njemačka.

– Jedini pravno obavezujući akt je Pariški sporazum, Evropa nema mehanizme kojima će Crnu Goru kazniti, osim grantova koje će nam uskratiti – kazao je Janjušević.

Modeli dogovora sa Evropskom energetskom zajednicom, očuvanje energetske stabilnosti, zelena strategija samo su neke od tema emisije Link Javnog servisa. Gost je predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević.

Check Also

CBCG: Broj novoodobrenih kredita u prvih devet mjeseci za 22 % veći nego u istom periodu prošle godine

Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *