Od početka pandemije, IRF u crnogorsku ekonomiju ubrizgao više od 375 miliona

Dodajte komentar

“Od početka pandemije koronavirusa IRF je u crnogorsku ekonomiju ubrizgao više od 375 miliona eura, a za privredu i opštine je u narednom periodu obezbijeđeno dodatnih 230 miliona eura od međunarodnih kreditnih institucija“ – saopštila je danas izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda, dr Irena Radović, tokom učešća na Godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative koje se održava u Herceg Novom na temu “Život sa Covidom19 – Kako obezbijediti održiv ekonomski opravak tokom pandemije”.

Ona je kazala da je, uz podršku i u partnerstvu sa multilateralnim partnerima, IRF, prepoznajući važnost pristupa finansiranju i likvidnosti usred COVID19, ubrizgao više od 375 miliona eura u crnogorsku ekonomiju od izbijanja pandemije, čime su obezbijeđena sredstva za opstanak malih i srednjih preduzeća, uz razvojni pristup koji je usmjeren na oporavak.

“Crna Gora, kao malo tržište u razvoju, mora se usmjeriti na zelenu ekonomiju i digitalnu transformaciju, a IRF je usmjeren na viziju oporavka obezbjeđujući finansijska sredstva koja će podržati oporavak i dalji razvoj ekonomije“ – ocijenila je izvršna direktorica.

Radovićeva je kazala da je postizanje održivog ekonomskog oporavka tokom pandemije globalni izazov, te da zajednički odgovor treba da bude odlučnije pribjegavanje multilateralizmu i partnerstvima, te istinskom povezivanju svih strana, uključujući parlamente i vlade, međunarodne organizacije, finansijske institucije i civilno društvo.

Ona je kazla da je IRF usmjeren na obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstva za finansiranje privrede u narednom periodu, te da su u saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD) započele aktivnosti na obezbjeđenju kredita vrijednog 50 miliona eura za podršku finansiranju malih i srednjih preduzeća i opština, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Osim toga, izvršna direktorica je najavila potpisivanje novog kreditnog aranžmana u iznosu od 150 miliona eura, sa Evropskom investicionom bankom (EIB). Ovaj kreditni aranžman pružiće podršku malim i srednjim poduzećima za ulaganja i obrtni kapital, uz obavezu ulaganja u klimatske projekte od 20%.

Takođe, saopštila je da su u toku pregovori o novom kreditnom aranžmanu, u iznosu od 30 miliona eura, sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope namijenjenom za implementaciju infrastrukturnih projekata, vodosnabdijevanja, te pročišćavanja otpadnih voda, projekata usmjerenih na zaštitu životne sredine, ali i drugih od lokalnog, regionalnog i nacionalnog značaja sa posebnim naglaskom na ravnomjeran regionalni razvoj.

Ona je ukazala na važnost uspješnih i snažnih finansijskih politika i programa za povećanje prosperiteta i otpornosti ekonomija, te osiguravanje oporavka nakon pandemije.

„Vjerujem da današnja razmjena pod pokroviteljstvom CEI-a i crnogorskog predsjedavanja pokazuje važnost interakcije kroz multilateralizam i partnerstvo, te istinsko povezivanje parlamentaraca, vladinih zvaničnika, međunarodnih organizacija i finansijskih institucija kako bi se bolje suočili sa izazovima koji su zajednički“ – zaključila je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *