U turističke projekte na primorju uloženo 1,86 milijardi eura

Dodajte komentar

U osam prioritetnih turističkih projekata koji se realizuju na crnogorskom primorju, do sada je uloženo više od 1,86 milijardi, od čega u Tivtu čak 1,12 milijardi eura. To se navodi u Vladinom dokumentu o njihovoj realizaciji u prvih šest mjeseci ove godine.

Osim Tivta, značajna sredstva investirana su u projekte u Herceg Novom – 712 miliona, u Ulcinju 24 miliona i u Budvi još 11,5 miliona eura.

Na listi prioritetnih nalaze se tivatski projekti: Porto Montenegro sa turističkim kompleksom, marinom i pratećom infrastrukturom, turistički kompleksi Luštica Bay i Plavi horizonti. U Herceg Novom su rekonstrukcija tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, kompleks Montrose – Ritz Carlton Montenegro i turistički kompleks Portonovi u Kumboru. Na teritoriji budvanske opštine označena je izgradnja hotela Kraljičina plaža na Svetom Stefanu, a na ulcinjskoj Velikoj plaži valorizacija dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera, odnosno hoteli Bellevue i Olympic.

Prema pomenutom Vladinom dokumentu, i pored ograničenja koje je donijela pandemija kovid-19, aktivnosti od januara do kraja juna ove godine na većini projekata teklo je uglavnom u skladu sa ugovorima i ranije prezentovanim investicionim programima.

„Otvaranje hotela One and Only u okviru kompleksa Portonovi i priprema projektne dokumentacije za nove hotele sa pet zvjezdica ukupnog kapaciteta 440 smještajnih jedinica u Luštica Bay i Porto Montenegro predstavlja jasan pokazatelj da pandemija kovid-19 nije znatnije uticala na dinamiku realizacije prioritetnih investicija u primorskom regionu“, ocjena je aktuelne situacije.

Upravo je u Porto Montenegro u prvih pola godine uloženo 23,8 miliona eura, ali će se posebno razmatrati raniji otpis duga prema tivatskoj opštini za opremanje građevinskog zemljišta od 5,6 milioan eura. Portonovi imao je investicije vrijedne 12 miliona eura, Luštica Bay 27,2 miliona, a u dva ulcinjska hotela hotela oko 650.000 eura.

U budući kompleks na mjestu nekadašnjeg hotela Plavi horizont ove godine je uloženo 2,9 miliona, u Montrose 8,7 miliona, a u rekonstrukcijiu tvrđave Mamula i prenamjenu u turistički kompleks 4,46 miliona eura.

Izgradnja hotela Kraljičina plaža – jedan od ekskluzivnih projekata kompanije Adriatic Properties – trebalo je da bude ukupno uloženo 73 miliona eura. Nakon što su počeli radovi na prvoj fazi projekta, zbog „protesta dijela mještana realizacija je znatno usporena i obustavljena prodaja jedinica“.

„Upućen je dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da se izjasni da li su urbanističko-tehnički uslovi na osnovu koje je kompanija sprovela sve projekte, zakonski ispravna. U međuvremenu, u maju su radovi obustavljeni zbog ljetnje turističke sezone. Neophodno je intenzivirati dijalog s investitorom u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja u vezi ugovora o zakupu za hotele Sveti Stefan, Miločer i za Kraljičinu plažu, kako bi se obezbijedila dalja izgradnja u skladu s planom“, stoji u dokumentu i precizira se da je za prvih pola godine uloženo 1,5 miliona eura.

Za turističku valorizaciju lokaliteta na prostoru Bjelasice i Durmitora, važno je da su stupili na snagu ugovori o zakupu lokacije bivšeg vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku i planinskog centra Kolašin 1600, te počela priprema projektne dokumentacije za početak investicija.

„Na lokaciji planinskog centra Kolašin 1600 planirana je gradnja hotelsko-turističkog kompleksa vrijednog 77 miliona eura i aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. Shodono ugovornim obavezama, isključiva obaveza je razvoj i investiranje u Klaster 1 od 12,8 miliona eura. Kada je riječ o projektu na lokaciji vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku, prekinut je postupak provjere podnesene prijave građenja u skladu s mišnjeljem UNESCO-a. U međuvremenu je investitor zbog nemogućnosti izgradnje predao tužbu za naknadu štete“, navodi se u dokumentu, te precizira da se u tužbi krajem juna navodi kako su dosadašnja ulaganja iznosila skoro 1,1 milion eura.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *