Trinaesto poskupljenje nije rekordno: Tokom 2012. eurosuper koštao euro i po, eurodizel 1,38

Dodajte komentar

Trinaesto poskupljenje goriva izazvalo je burnu reakciju dijela javnosti, međutim ovo nijesu rekordne cijene u Crnoj Gori. U avgustu 2012. eurosuper koštao je euro i po, dok je eurodizel bio euro i 38 centi. Građani, navikli na česta poskupljenja, nijesu se prvi put susreli sa ovako visokim cijenama derivata.

Trenutne cijene su niže, pa su eurodizel 1,3 eura, lož ulje 1,27 eura, dok je eurosuper 95 i 98 1,43 eura, odnosno 1,46 eura.

Posljednje promjene goriva bile su 28. septembra, kada su poskupili eurodizel i lož ulje.

U Vladi su 2012 rekordna poskupljenja obrazložili sa rastom cijene situacija na berzi i odnosom valuta, a analitičari su poručivali da bi država mogla pomoći građanima i privredi. Prije skoro desetak godina, bivša vlast, sadašnja opozicija, poskupljenja je pravdala i time da je Crna Gora, kao zemlja bez sopstvenih izvora nafte i derivata, ekstremno zavisna od spoljašnjih uticaja.

Kada je 2015. godine uvedena taksa od sedam centi po litru goriva radi popunjavanja budzetskog deficita, tadašnji premijer Milo Đukanović kazao je da je, za crnogorske građane, gorivo luksuz,

Međutim, sa promjenom političke klime, mijenjaju se i mišljenja, pa su se iz DPS oglašavali povodom čestih poskupljenja goriva.

Iz ove partije su poručivali da su žestoki kritičari bivše Vlade zaćutali od kad su na vlasti, te da Vlada ne pokazuje građanima da nešto rade i da im je stalo.

Kako ranije, tako i sada, i bivša i sadašnja vlast na sličan način objašnjavaju poskupljenja goriva.

Ministar Milojko Spajić je 11. oktobra saopštio da rast cijena goriva ne zavisi od Vlade nego od kretanja na svjetskom tržištu energenata. On je kazao i da smanjenje akciza nije moguće dok ne bude usvojen zakon koji bi omogućio “markiranje” količina goriva na tržištu Crne Gore čime bi se smanjilo sivo tržište i stvorili uslovi za eventualnu korekciju akciza.

Usvajanje zakona za smanjenje akciza traži SDP, pa je nedavno poslanik ove stranke Raško Konjević poručio da Zakon o smanjenju akciza “leži” u fioci sedam mjeseci. Poručio je i da njegova stranka traži smanjenje cijena goriva skoro tri godine, a i da je tadašnja vlast odbila taj predlog.

SDP je danas organizovao i protest ispred Ministarstva finansija, koji nije naišao na veliki odziv građana.

U regionu nikad skuplje gorivo

Zbog nestašice struje Kina bilježi rekordno poskupljenje uglja, jer povećava proizvodnju iz termoelektrana.

U zemljama okruženja najavlju poskupljenje i struje i gasa, a cio region suočava se sa nikada skupljim naftnim derivatima, piše RTS.rs.

Dok iz Rusije stižu signali za smirivanje tržišta gasa, Evropska komisija predočava mjere za ublažavnje energetske krize.

Samo za dva mjeseca barel je skočilo 15 odsto što već preliva cijene na pumpe, jer cio region zavisi od uvoza nafte.

U Hrvatskoj kažu gorivo nikad skuplje – za litar dizela treba dati gotovo euro i po, u Crnoj Gori 1,3 eura, a u Sloveniji 1,3 eura. I u Bosni i Hercegovini, gdje je još uvek najjeftinije, poskupljenja su učestala, posebno gasa za automobile.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *