Putin podržava kriptovalute

Dodajte komentar

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je naznake da će tolerisati kriptovalute, koje se nalaze pod intenzivnom prismotrom zakonodavaca širom svijeta zbog bojazni da bi mogle biti korišćene kao paravan za pranje novca i kriminalne aktivnosti.

Kriptovalute treba da postoje i da se koriste kao sredstva plaćanja, izjavio je Putin u intervjuu za CNBC koji je u četvrtak postavljen na zvanični sajt Kremlja. Ipak, ruski predsjednik je napomenuo da je još uvjek rano da govori o korišćenju digitalnih valuta za trgovinu naftom i ostalom robom koja čini veći dio ruskog izvoza, piše Bloomberg.

Rusija traži alternativu trgovini u dolarima od 2014. godine, kada je pogođena sankcijama i aneksijom Krima. Putin optužuje Sjedinjene Američke Države da su koristile svoju valutu kao oružje. Kripto bankari napominju da će “decentralizovani novac” u nekom trenutku zameniti fiat valute koje izdaju centralne banke, piše portal Biznis.rs.

Centralna banka Rusije je u više navrata upozorila investitore da je kripto tržište ekstremno proizvoljno i da digitalne valute ne treba koristiti kao sredstvo plaćanja na domaćem tržištu. Ipak, ova država ne planira zabrane poput onih u Kini, izjavio je zamjenik ministra finansija Rusije Aleksej Mojsejev ove nedjelje, prenosi Bloomberg, pozivajući se na Interfax.

Putinova tolerancija prema kriptovalutama dolazi nakon odluke Bijele kuće da pokrene dalekosežnu inicijativu kako bi odredila položaj kripto politike u okviru Bajdenove administracije, koja bi potencijalno dovela do donošenja novih zakona.

Kina je u septembru odlučila da zabrani sve kripto transakcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *