Žugić: Neophodno mijenjati model razvoja crnogorske ekonomije

Dodajte komentar

Model razvoja na kojem se zasniva crnogorska ekonomija neophodno je mijenjati u pravcu veće diverzifikacije ekonomskih aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost od samo jedne privredne grane – turizma, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

U uslovima velike neizvjesnosti na prelasku iz prošle u ovu godinu, u kojima je planiranje i pravljenje projekcija stope rasta usljed nedostatka bilo kakvih naznaka koliko bi pandemija mogla trajati bilo otežano, Centralna banka Crne Gore je u januaru objavila je da bi rast crnogorske ekonomije mogao da iznosi između četiri i 7,5 odsto, razvijajući dva moguća scenarija na osnovu očekivanja da će se epidemiološka situacija poboljšati od sredine godine, odnosno da će se ponoviti trend iz prethodne.

Zavisnost od uslužnih djelatnosti

Prema riječima guvernera CBCG ova vrsta konzervativnog pristupa koji je ta institucija imala prilikom predviđanja kretanja u ovoj godini uslovljena je činjenicom da je Crna Gora mala, ali otvorena ekonomija sa neadekvatnom strukturom privrede u kojoj dominira uslužni sektor, odnosno turizam, uz ostale prateće djelatnosti.

„Sve države koje imaju sličnu strukturu ekonomije, poput Španije, Italije, Grčke, imale su dublju recesijiu od onih koje dominantno u strukturi ekonomije imaju proizvodnju. Nesporno je da je oporavak brži u uslužnom sektoru, ali neadekvatna struktura ekonomije je ta koja vuče negativne efekte vezane za potpuni oporavak. Zbog toga smo slalno predlagali i sada predlažemo da se naš model razvoja mora mijenjati u pravcu veće diverzifikacije i većeg stepena valorizacije, ali i finalizacije, prije svega u proizvodnji“, ocijenio je Žugić.

Neiskorišćenost prirodnih resursa

Naš sagovornik napominje da se diverzifikacija neće postići nekim činom ili aktom, već će obuhvatiti proces koji će trajati, a koji će smanjiti negativne efekte onoga što smo imali u prethodnom periodu, poput najdublje recesije iznad 15 odsto, ali i sa brzim oporavkom u sektoru usluga.

„Koliko će promjena modela rasta i razvoja trajati zavisi od ekonomskog potencijala zemlje i od stranih direktnih ulaganja. Takođe, to zavisi i od strukture i stranih i domaćih ulaganja. Važno je da proces počne, jer imamo drvnu industriju, metale – aluminijum , čelik, a imamo i poljoprivredu. Sve to može da uđe u veći stepen finalizacije. Ovo ne znači da turizam treba zapostaviti, već valorizovati i druge resurse koje imamo“, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *