Joćimović: Nije momenat za smanjenje akciza na gorivo

Dodajte komentar

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović kazala je da nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kroz smanjenje akciza na gorivo, što bi ublažilo njihov dalji rast.

Ona je u emisiji Fokus na TVCG kazala je da mnoge evropske zamlje, čiji su metalni sektori najviše pogođeni, odgovor na rast cijena daju kroz odobravanje povoljnih koncesionih kredita, što bi, kaže ona, moglo da bude i odgovor naše vlade.

“Vidim da je u medijima prisutna ideja da se posljedice povećanja cijena goriva mogu ublažiti smanjivanjem akciza, ali budžet mora odnekud da se puni. Budžet kad se sakupe prihodi, rashodna strana se opet vraća građanima i privredi. Možda nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kad se naša ekonomija još suočava sa posljedicama korona krize”, rekla je Jaćimović.

Ukazuje da nas ovako visoka cijena goriva i naftnih derivata dovodi u poziciju da globalna ekonomija mora da razmišlja kakav će to biti energetski sistem u budućnosti.

Podsjećamo, cijene goriva u Crnoj Gori juče su poskupili 13. put od početka ove godine, a SDP je nedavno obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *