Brisel predložio manje carinskih kontrola

EU je saopštila da je ponudila manje carinskoh kontrola i dokumentacije za britanske proizvode koji su namijenjeni Sjevernoj Irskoj u nadi da će izbjeći novi spor sa Britanijom povodom Bregzita.

Ponuda je dio prijedloga čiji je cilj rješavanje problema u aranžmanu nakon Bregzita u Sjevernoj Irskoj, za koje London tvrdi da podstiču tenzije među zajednicama.

Tim pregovarača EU predao je juče plan Londonu, dan nakon što je britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost rekao da sadašnju politku prema Sjevernoj Irskoj, treba ukinuti, prenio je AFP.

Rojters prenosi da je najveća probritanska stranka u Sjevernoj Irskoj saopštila da je prijeldog EU o olakšavanju tranzita robe početna tačka, ali da je neophodna fundamentalna promjena.

EU je ranije saopštila da odbija nove pregovore o protokolu, a sada je rečeno da Brisel nudi “drugačiji model” njegove primjene i da će se time “u značajnoj mjeri” olakšati problemi trgovaca.

Check Also

Damjanović najozbiljniji kandidat za potpredsjednika vlade i ministra finansija

Dugogodišnji poslanik Aleksandar Damjanović najozbiljniji je kandidat za mjesto potpredsjednika vlade za ekononsku politiku i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *