NLB Banka prva omogućila korištenje elektronskog identiteta u Sjevernoj Makedoniji

Dodajte komentar

NLB Banka prva je institucija u Sjevernoj Makedoniji koja integriše korišćenje elektronskog identiteta u svoje poslovanje, omogućujući klijentima da započnu potpuno novo, digitalno iskustvo u obavljanju bankarskih usluga.

U praksi to znači da klijenti NLB Banke mogu koristiti bankovne usluge na daljinu, bez fizičkog dolaska u poslovnicu i bez upotrebe papira. Elektronski identitet omogućuje klijentima Banke da identifikuju i potpisuju e-dokumente svojim kvalifikovanim e-potpisom iz bilo kojeg mjesta u svijetu.

“Ovo je još jedan veliki uspjeh za NLB Banku Skoplje i cijeli tim koji je predano radio na implementaciji ovog rješenja, u saradnji s našim partnerom Mastercard. Integrisanjem ovog rješenja, kao Banka, već smo potpuno spremni da identifikujemo osobu bez fizičkog prisustva u Banci kao i proslijediti elektronsku dokumentaciju tako identifikovanom korisniku i vratiti elektronski potpisan dokument. Ovo je vrhunsko korisničko iskustvo koje će klijentima pružiti potpunu fleksibilnost u obavljanju bankarskih usluga. Ponosni smo na činjenicu da smo prva institucija uopšte, koja je omogućila korišćenje nacionalne sheme za elektronsku identifikaciju u obavljanju bankarskih usluga, što potvrđuje da smo lider u digitalizaciji”, rekao je Antonio Argir, predsjednik Uprave NLB banke Skoplje, prenosi Indikator.

Elektronska identifikacija usluga je koju pruža Mastercard, a upravlja Eurotrust, vodeći provajver rješenja za digitalni identitet u jugoistočnoj Evropi. Eurotrust je prvi registrovani izdavatelj sheme elektronske identifikacije u zemlji, a da bi se ona mogla koristiti, potrebna je integracija s njihovim sistemima, što je NLB Banka AD Skopje po prvi put učinila na tržištu.

Mastercard je ponosan na implementaciju ovog inovativnog rješenja koje daje snažnu podršku u realizaciji strateškog opredjeljenja NLB Banke za digitalizaciju poslovanja.

“Usluga nije samo laka i jednostavna za korištenje, već je i sigurna, te u skladu sa svim lokalnim i evropskim propisima”, kaže Vanja Manova, manager Mastercard za Sjevernu Makedoniju, Bugarsku, Albaniju i Kosovo.

Proces digitalizacije identiteta brz je i jednostavan, dostupan putem ID-a kojim upravlja aplikacija Eurotrust na Google Playu i App Storeu. Uz aplikaciju, osim elektronske identifikacije, korisnik dobija i kvalifikovani digitalni certifikat koji je zamjena za njegov lični potpis.

Elektronska identifikacija omogućena je u RS Makedoniji u skladu sa Zakonom o elektronskim dokumentima, elektroničkoj identifikaciji i povjerljivim uslugama.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *