“Divljanje” cijena energenata možda će se smiriti tek početkom 2022.

Dodajte komentar

Cijene energije koje rastu i zabrinjavaju tržišta bi trebalo da se umire do kraja prvog tromjesečja 2022. godine, ocijenila je Gita Gopinat, glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Za sada, čak i kratkoročno…tokom nekoliko zimskih mjeseci cijene energije će biti visoke, očekujemo da će ponovo početi da padaju do kraja prvog i tokom drugog kvartala naredne godine”, rekla je Gopinat u intervjuu za agenciju Frans pres.

Ona je priznala da je veliki rizik ako bude jaka zima koja bi mogla da dovede do mnogo većih prekida struje i koji bi imali mnogo veći uticaj u svijetu.

“Najgori scenario je da imamo posebno hladnu zimu u sjevernoj hemisferi sa rastom tražnje energije. I paralelno da nismo riješili problem sa poremećajima u lancima proizvodnje”, dodala je ona.

Ona ne očekuje da će kriza biti tako velika kao što je bila tokom 1970-ih zato što u cjelini svijet mnogo zavisi od energije. Ona je dodala da bi bio potreban mnogo veći rast cijena gasa i da bi to dovelo do “stagflacije”, odnosno do jako visoke inflacije i stagnacije rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *