Deutsche Bank pred tužbom vrijednom pola milijarde eura

Jedna od najvećih španskih hotelskih grupacija tuži Deutsche Bank za 500 miliona eura odštete zbog navodne pogrešne prodaje rizičnih deviznih hartija od vrijednosti za koje kaže da je uzrok ogromnih gubitaka.

Tužba, koja je prošlog mjeseca podneta Višem sudu u Londonu, posljednja je eskalacija u skandalu koji uključuje optužbe da je Deutsche prodavao „egzotične“ finansijske proizvode malim i srednjim kompanijama u Španiji, gurajući neke od njih u finansijsku nevolju, piše Financial Times.

Navodne žrtve su kompanije koje pripadaju grupi Palladium Hotel sa sjedištem u Ibici. U pitanju je sedmi po veličini španski hotelski lanac, koji tvrdi da je Deutsche iskoristio njegovu „naivnost“ za prodaju finansijskih derivata koje nije razumio.

Iz Deutsche Bank su za FT izjavili da će se „energično braniti“ od ovih optužbi, za koje kažu da su „bez osnova“.

Njemački zajmodavac je takođe naglasio da je tužba od lanca Palladium izolovana i smatra da se razlikuje od onih koje je rješavao u prošlosti. „Ne vidimo razlog da očekujemo bilo kakve pojedinačne tvrdnje o bilo čemu sličnom ovom obimu“, navodi se u saopštenju.

Međutim, šire optužbe dovele su do odlaska dvojice viših njemačkih bankara i vansudskih poravnanja, uključujući isplatu od 10 miliona eura najvećem evropskom izvozniku vina, kompaniji J. Garcia-Carrion.

Deutsche vodi svoju internu istragu o navodima pod kodnim nazivom „Teal“. Banka kaže da je samo „ograničen broj klijenata“ direktno pogođen, ali istražuje da li su drugi mogli biti podvrgnuti sličnim problemima. FT je izvijestio da bi moglo biti uključeno između 50 i 100 kompanija.

Palladium – koji upravlja sa 50 hotela u Evropi i Americi, uključujući Ushuaia Ibiza Beach Hotel i Hard Rock Ibiza – kaže da se složeni derivati koje je kupio od Deutsche Bank reklamiraju kao sigurna zaštita od fluktuacija deviza, kao i promjene kamatnih stopa.

Međutim, grupa u porodičnom vlasništvu tvrdi da je to rezultiralo naknadama i gubicima „toliko velikim da je [morala] da podigne značajne kredite“ da ih pokrije.

Do 2019. godine španska grupacija je sklopila 259 transakcija sa derivatima. Na svom vrhuncu 2017. godine uključivali su nepodmjireni nominalni iznos – ukupan iznos na koji se pozivaju ugovori – od 5,6 milijardi eura, iznos koji je premašuje bilans stanja iz finansijskog izvještaja hotelske grupe.

Poređenja radi, prihodi kompanije Palladium su oko 700 miliona eura godišnje a njena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije nešto je veća od 150 miliona eura.

Prema tužbi, ugovore za Palladium sastavio je Antonio Huan (Antonio Matutes Juan), 78-godišnji brat osnivača kompanije, Abela Huana (Abel Matutes Juan), bivši evropski komesar i ministar spoljnih poslova Španije, koji ostaje predsjednik hotelske grupe.

Iako je multinacionalka jedno od većih i sofisticiranijih preduzeća u sporu sa Deutsche Bank, američka advokatska kancelarija Quinn Emanuel tvrdi da kompaniji nedostaju i stručnost i alati da shvate koliko su derivati rizični, te da je banka bila potpuno svjesna tog jaza u znanju.

Oni tvrde da je zajmodavac iskoristio „blizak lični odnos“ koji je Antonio Huan razvio sa Amadeom Feri-Ričijem (Amedeo Ferri-Ricchi), tadašnjim direktorom odjeljenja Deutsche Bank za devizne poslove u Evropi.

U tužbi se kaže da se Feri-Riči približio Antoniju Huanu na Ibici 2012. godine, ubrzo nakon što je Palladium pretrpio gubitke u deviznim transakcijama s drugim bankama. Trgovac je navodno reklamirao strategiju deviznih derivata nazvanu „DB Haven Liability Cheapener“ kao „dizajniranu da bude sigurna“.

Antonio Huan je, kako se kaže u tužbi, „uložio svoje povjerenje“ u sud Feri-Ričija, kupujući derivate koji su „u praksi bili nemogući za razumevanje od strane korporativnih klijenata“.

Deutsche Bank je kasnije restrukturirala transakcije, tako što je nanizala dodatne naknade, koje su posledično kreirale još veće dugove, prenosi portal Biznis.rs.

Feri-Riči nije obuhvaćen tužbom, jer je izašao iz nemačke banke 2019. godine. Otprilike u isto vrijeme ona je započela svoju internu provjeru „Teal“.

Iz Deutsche Bank, pak, opisuju Palladium kao „sofisticiranog investitora sa velikim iskustvom u korišćenju derivata“, te kažu da je ova grupa „trgovala i izmirivala ove proizvode sa Deutsche Bank dugi niz godina bez ikakvih pritužbi. Transakcije su obavljene uz puno znanje i ovlašćenje kompanije, a Palladium je dobro razumio i potencijalne koristi i rizike.“

Check Also

Da li Vlada sprema kupovinu barske Port of Adria?

Nakon što je nedavno za 15 miliona eura trgovala akcije Elektroprivrede Crne Gore, a što …

Leave a Reply

Your email address will not be published.