“Vranac World Day2021” okupio zemlje Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

„Vranac World Day2021“ okupio je zemlje Zapadnog Balkana kako bi se proslavila ova autohtona sorte grožđa treći put zaredom.

Ove godine zajedničkim naporima udruženja „Vina Makedonije“, „Vinske akademije Crne Gore“ i vinarija udruženje „Enologija“,tradicionalno su obilježili glavni događaj 5. oktobra, ovog puta u hibridnom formatu.

Proizvođači Vranca i njihovi uvoznici širom svijeta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona.

U okviru „Svjetskog dana Vranca“ organizovane su panel diskusije i degustacije sa vinskim profesionalcima iz cijelog svjeta, izuzetno priznatih koji su istraživali „Vranac“ kao sortu, kao i njegov potencijal.

Više od 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, novinara, vinskih sudija, somelijera, vinskih fotografa i blogera, posetili su mnogobrojne proizvođače, šrom regiona. Cilj ove proslave ovog događaja je da se u cijelom svijetu slavi ova sorta sa svim njenim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom, da se istraži i dovede na svjetsku vinsku scenu i vinograde širom sveta, s obzirom na njene jedinstvene prednosti, poput njegove otpornosti na klimatske promene.

Govoreći o „Vrancu“, predsjednik Udruženja „Vina Makedonije“ Svetozar Janevski napomenuo je da je ova regionalna inicijativa ključni dio puta ka osiguranju zasluženog mjesta u svjetskoj vinskoj industriji.

“Geografska rasprostranjenost Vranca nije jedini razlog zajedničkog nastupa i promocije. Sve zemlje u regionu se suočavaju sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju da svoja vina promovišu na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavljanje vranca i drugih autohtonih sorti širom sveta, sve zemlje na Balkanu će imati koristi”.

Otvarajući konferenciju predsjednica “Vinske akademije Crne Gore” je naglasila značaj vranca u sveukupnoj vinskoj sceni Zapadnog Balkana.

“Prateći tragove Vranca, uspjeli smo da svim gostima pokažemo njegov pun potencijal i raskoš sorte, zahvalni što je baš Crnu Goru odabrala za svoju postojbinu. Želim Vam da budete pravi ambasadori ove sorte u svijetu, promovišući njene vrijednosti”, rekla je Danijela Radeč okupljenim posjetiocima konferencije.

Takođe je na samoj konferenciji o vrancu je imao i zanimljivo predavanje Akademik dr. Svetozar Savić koji je inostranim posjetiocima približio istoriju nastanka vranca I njen razvoj na ovim prostorima.

Jedinstvenost ove autohtone sorte, njene karakteristike i potencijal osnova su koja se može koristiti kao platforma za dalju promociju „Vranca“, ali i drugih sorti i vina iz regiona na stranim tržištima.

Ovo je treće izdanje “Svjetskog dana Vranca”, a svoje prvo izdanje je imalo u Skoplju 05.10.2019. godine kada je i ustanovljen datum kojim se slavi naša vinska sorta po kojoj smo prepoznatljivi u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *