Sberbank postao najvrijednija banka u Evropi

Dodajte komentar

Sber (ranije poznat kao Sberbank) postao je 7. oktobra najvrijednija banka u Evropi. Prethodno je prvo mjesto držao britanski HSBC, izvijestili su ruski mediji.

Kako je izvijestio bne IntelliNews, ruski berzanski indeks RTS skočio je u drugoj sedmici oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1800. Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao za oko 32 posto, većina ulagačke pažnje usmjerena je na bankarski sektor, koji je 8. oktobra porastao za preko 70 posto. Sber i TCS Grupa privukli su najveću pažnju pokrećući rast vrijednosti sektora.

Cijena dionica Sberbank obnovila je svoj istorijski maksimum: jedna dionica vrijedila je više od 366 rubalja (5,10 dolara). Tržišna kapitalizacija 7. oktobra premašila je 8,25 biliona rubalja (113 milijardi dolara), nasuprot HSBC-u koji je imao kapitalizaciju manju za 30 milijardi dolara.

Potpredsjednik Sberbanke Vladislav Kreinin napomenuo je u jednom intervjuu da će rast čisto bankarskih usluga, uzimajući u obzir novu uredbu, biti ograničen u sljedećih deset godina i da će sav rast doći od okretanja banke prema fintechu i internet uslugama, prema navodu Russia Business Today.

Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformisano u okviru novog ekosistema, a u planu je otvaranje još oko 6.000, izvijestio je TV kanal “Rusija 24”.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *