Promjena kulture rada ključna za adekvatno sprovođenje digitalne transformacije

Dodajte komentar

Promjena kulture rada od ključne je važnosti kako bi digitalna transformacija mogla da se sprovede na adekvatan način, a digitalna tehnologija treba da bude centralna u borbi protiv COVID-a 19, neki su od zaključaka prvog dana četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana.

Državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Marina Banović podsjetila je da je u prvom panelu ministarka Srzentić istakla ključne izazove za Crnu Goru i za region, sa kojima se suočava na strateškom i praktičnom novou.

„Procesi i servisi treba da se temelje na dobrim praksama i praktičnim pristupima, ljudima koji treba da budu u centru pristupa. Panelisti su se složili da digitlna transpormacija uključuje zajednički napor svih strana. Istaknuto je koliko je važna ravnoteža između tvrdih i mekih vještina, kao i važnost formalnog i neformalnog obrazovanja kako bi se digitalna transformacija mogla sprovesti kroz više različitih sektora“, kazala je Banović.

Ona je kazala da je na drugom panelu bila istaknuta potreba za liderstvom u oblasti obrazovanja koje uključuje nastavnike, studente i sve one na upravnim pozicijama, kao i da su inicijative koje su pokrenute u vrijeme pandemije odlični primjeri dobrog liderstva.

„Danas su digitalne vještine esencijalne. Digitalne vještine u obrazovanju oslanjaju se na snažan sistem i zbog toga je akcenat bio na infrastrukturi budući da je ona od ključne važnosti kako bi svima bio omogućen pristup internetu“, rekla je Banović.

Dodala je da je potrebno adekvatna sredstva alocirati bududći da budžet treba da bude fokusiran na pravičnost i inkluziju, kao i da digitalna transformacija u obrazovnom sektoru treba da pruži podršku i onima koji nisu odrasli sa tehnologijom.

„Treći panel je bio posvećen zdravlju. Čuli smo da digitalna tehnologija treba da bude centralna u borbi protiv COVID-a 19. Pandemija je ubrazala napredak digitalnih rješenja u oblasti zdravlja kao što je telemedicina, digitalne platforme i aplikacije. Panelisti su naglasili važnost pravičnosti i jednakosti u pristupu kako bi ovi servisi bili pristupačni svima“, saopštila je Banović.

Zbog promjena u zdravstvu, kako je navela, pandemija je povećala rast investicija i inovacija.

„Međutim, trenutni trendovi digitalnog zdravlja uključuju i izazove koji se tiču sajber bebjednosti, zaštite podataka, meke vještine, interoperabilnost, zaštitu podataka“, dodala je Banović.

Istakla je da je u poslednjem panelu fokus bio na pružanju javnih usluga koje u središtu imaju čovjeka.

„Identifikovali smo neke izazove među kojima su potreba da se dobro usmjere investiicje kako bi marginalizovane grupe poput starije populacije, osobe s invaliditeom, imali pristup ovim servisima. Potrebno je osnažiti saradnju između vlada kako bi pružili kvalitetne servise. Ovo uključuje pojednostavljivanje birokratije i uvođenje novih tehnologija kao što je vještačka inteligencija, mašinsko učenje i oslanjanje na već postojeću infrastrukturu“, rekla je Banović.

Digitalni samit će biti održan i naredna dva dana, a više informacija o temama i govornicima dostupno je na sajtu https://event.digitalsummitwb2021.com/event/digital-summit-western-balkans .

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.

Izvor i foto: Prcentar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *