Neophodno unaprijediti regulatorni okvir za primjenu 5G tehnologije

Dodajte komentar

Crna Gora treba da unaprijedi regulatorni okvir koji će podržati digitalno poslovanje i digitalna rješenja i obezbijediti podsticaje za ranu primjenu tehnologije, jer će u suprotnom, na ovako malom tržištu biti veoma teško obezbijediti investicije potrebne za razvoj i implementaciju 5G tehnologije, ocijenio je izvršni direktor Telenora Branko Mitrović.

“Mi u Telenoru dijelimo viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija, i smatramo da tehnologija budućnosti od Crne Gore može da napravi centar inovacija i na globalnom nivou,” kazao je Mitrović tokom izlaganja na četvrtom Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana.

On je ocijenio da taj proces, pored same implementacije, zahtijeva  ubrzanu digitalizaciju društva, tržišnu i industrijsku primjenu, masovnu primjenu Interneta stvari i nove uređaje koji podržavaju 5G.

“Upravo zbog toga treba raditi na unapređenju regulatornog okvira koji će podržati digitalno poslovanje i digitalna rješenja i obezbijediti podsticaje za ranu primjenu tehnologije. U suprotnom, na ovako malom tržištu kao što je naše biće veoma teško obezbijediti investicije potrebne za razvoj i implementaciju 5G tehnologije,” kazao je Mitrović.

On je kazao da se nada da nadležni državni organi Crne Gore razumiju šta će 5G tehnologija donijeti u budućnosti i da će biti spremni da na pravi način podrže proces što uspješnije implementacije.

“Želimo da sa najznačajnim partnerima kreiramo okruženje za njenu uspješnu implementaciju. Ponosni smo što smo sa ETF-om potpisali Sporazum koji podrazumijeva da ćemo zajedno raditi na testiranju i implentaciji 5G tehnologije. Kako bismo taj proces uspješno sproveli, neophodno je da razvijamo i ulažemo u kadar koji će biti u mogućnosti da pruži pravi odgovor na sve digitalne izazove koji su pred nama,“ kazao je Mitrović.

U Telenoru, kako je ocijenio Mitrović, spremno dočekuju dolazak novih tehnologija.

„Zahvaljujući tome što je naša mreža drugi put zaredom prema mjerenjima međunarodne nezavisne kompanije Umlaut najbolja u Crnoj Gori, u Telenoru spremno dočekujemo dalji rast korišćenja mobilnog interneta i dolazak novih tehnologija. Svjesni smo da će to stvoriti mnogo mogućnosti za korisnike, ali i obezbijediti osnove za brži rast privrede,” kazao je Mitrović.

On je kazao da je u pitanju je veliki tehnološki skok, kako za telekomunikacione kompanije, tako i za ukupnu privredu Crne Gore, te da svi moramo zajedno raditi  kako bismo stvorili održiviju ekonomiju kako Crne Gore, tako i regiona.

“Mnogo posla je pred svima nama, pred svim zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo postigli cilj – da budemo dio jedinstvenog digitalnog tržišta Evrpske unije, kao i da uz saradnju postignemo bolju digitalnu povezanost,” kazao je Mitrović.

On je kazao da iako su određene zemlje širom svijeta već počele sa primjenom 5G usluga, potencijal ove tehnologije je veoma malo iskorišten i do kraja neistražen.

“Iako izgleda da možda kasnimo, mislim da ipak možemo stići da uhvatimo korak sa tim zemljama, ali što da ne, i da predvodimo neke procese,” kazao je Mitrović.

Mitrović je zaključio da su i susreti poput ovog Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, najbolja mjesta za dijalog vlada, industrija i akademske zajednice koji mogu da pomognu i ubrzaju napredak moderne tehnologije kroz razmjenu podataka, ideja i inovacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *