“Maršalov plan” prihvatljiv sindikatima i poslodavcima

Dodajte komentar

Program vlade Crne Gore pod nazivom “Maršalov plan – Evropa sad” kojim je predviđeno da od 1. januara naredne godine u Crnoj Gori budu smanjena opterećenja na zarade i povećane minimalna i prosječna zarada, podržali su dva sindikalna udruženja i Unija poslodavaca.

Takozvanim “Maršalovim planom” koji je nedavno najavio ministar finansija Milojko Spajić, predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 250 eura na 450 eura, povećanje prosječne zarade sa sadašnjih 530 eura na 700 eura, kao i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i niz poreskih reformi.

Ministri finansija i ekonomije Milojko Spajić i Jakov Milatović su predstavili socijalnim partnerima – sindikatima i Udruženju poslodavaca, najavljene promjene u poreskoj politici koje podrazumijevaju da će neoporezivi dio zarada biti do 700 eura bruto, uvedeno progresivno oporezivanje zarada iznad 1000 eura, a da će istovremeno biti uvedene više poreske stope na akciznu robu, nezdrave proizvode i igre na sreću.

Izražavajući zadovoljstvo što su udruženja sindikata i poslodavaca prihvatili ovaj Vladin plan, ministar finansija Milojko Spajić je saopštio da reforme moraju imati balans između prava radnika i poslodavaca koji moraju da posluju profitabilno, prenosi RSE.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Plate će radnici vrlo brzo osjetiti, čak početkom sljedeće godine. Poslodavci će osjetiti olakšanje i smanjenje biznis barijera”, rekao je ministar Spajić naglašavajući da je jedan od ciljeva da mladi ostanu u Crnoj Gori kroz poboljšanje životnog standarda.

Predstavnici sindikata Duško Zarubica i Srđa Keković su nakon sjednice socijalnog Savjeta saopštili da podržavaju Vladine promjene ocjenjujući da su dio njih godinama predlagali bivšim Vladama.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović je kazao da su podržali Vladin predlog “iako su potrebne detaljnije analize ukupnog uticaja mjera”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *