Tajne fabrike za rudarenje Bitkoina

Dodajte komentar

Bitkoin rudari iz kanadskog grada Alberta su došli na „originalnu“ ideju za rudarenje kriptovaluta – prisvojili su napušteno postrojenje za eksploataciju prirodnog gasa, ali je akcija propala nakon što su ih komšije prijavile zbog buke.

Rudari su „kopali“ pod okriljem kompanije Link Global, a izvršni direktor kaže da je to uobičajena prakasa, budući da im je cilj da napuštena postrojenja ponovo učine korisnim. Pored toga ističe da je rudarenje kriptovaluta relativno nova praksa, zbog čega dolazi do ovakvih problema. Tenzija između kripto-rudara i lokalnih infrastruktura postoji u mnogim dijelovima svijeta – u Meleziji je na primjer u julu zaplenjeno 1.069 uređaja za rudarenje koji su uništeni, dok su rudari optuženi za krađu električne energije.

Slučaj iz Kanade tako nije ništa novo, ali eksperti upozoravaju na ozbiljnost prevelike potrošnje električne energije.

U pomenutoj fabrici je još 2020. godine postavljeno četiri generatora koji su dovoljni za napajanje šest hiljada domaćinstava. Istina je da su napajani prirodnim gasom, pa nije bilo krađe električne energije, ali se ističe da ovakav način eksploatacije može da nanese velike štete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *