Luka Kotor za pola godine prihodovala samo 10 hiljada eura

Dodajte komentar

Luka Kotor AD u prvoj polovini ove godine nije značajno poboljšala poslovanje u odnosu na isti period prošle godine. To se može vidjeti u finansijskoj dokumentaciji te kompanije, koja je objavljena na sajtu Montenegroberze. U bilansu uspjeha evidentiran je poslovni prihod od 85.122 eura ostvaren u prvih šest mjeseci ove godine, dok je u istom periodu prošle godine ta stavka iznosila 75.103 eura. Ukupni neto rezultat u prvih pola godine je u minusu 852.480 eura, dok je u istom vremenu prošle godine bio takođe u minusu 910.395 eura. Predstavnici Luke Kotor uspjeli su da u ovoj godini smanje poslovne rashode sa 1.014.541 euro – prvih šest mjeseci prošle godine, na 973.212 eura ove godine.

Portal “Dana” je sredinom juna ove godine objavio da kruzeri mogu uploviti u Kotor, ali da se putnici ne mogu iskrcati, a to je jako nepovoljno za nas, kazala je tada predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Od 480 rezervacija za dolazak, 350 kruzera je otkazalo dolazak u Luku Kotor, saopštila je Popović Moškov.

Mediji su ranije pisali da je megakruzer “MSC Splendida”, otkazao planirano uplovljavanje u luku Kotor. Popović Moškov tvrdi da kruzer koji je trebao da uplovi nije uplovio iz razloga što države Evropske unije propisuju svoje mjere zaštite protiv korone.

– Italija tako smatra da Crna Gora još uvijek ima visok stepen zaraze. Kruzeri mogu uploviti, ali se putnici ne mogu iskrcati. To su jako nepovoljne situacije koje su nas zadesile – istakla je ranije ona.

Dodala je da je pomorska privreda najpogođenija grana privrede kao posledica pandemije.

– To nije to mimoišlo ni Luku Kotor. Imali smo svega nekoliko kruzera i to početkom godine. Osjetilo se to sve na naše poslovanje, imali smo svega sedam odsto prihoda koje je imala prethodne godine. Taj trend se nastavlja i ove godine – zaključila je Popović Moškov. Podsjetimo, u 2020. godini se očekivalo da će u kotorsku luku uploviti 540 kruzera. Inače, 2019. godine ova luka zabilježila je 464 dolaska brodova, što je nešto više u odnosu na 2018. godinu kada im je bilo 412. Kotorska luka je 2019. godine registrovala dolazak 1, 6 hiljada jahti što je nešto manje 2018. godine kada ih je bilo 1,8 hiljada. Broj putnika bio je veći i iznosio je 8,8 hiljada u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo 8.000.

Smanjen broj zaposlenih

Prema podacima Uprave prihoda i carina Crne Gore, Luka Kotor tokom 2020. godine imala je 73 zaposlena. U najnovijem finansijskom izvještaju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, evidentirano je da na dan 30. jun 2021. godine Luka Kotor ima 65 zaposlenih.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *