Zemlje Zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

Više od 160 učesnika okupilo se u Budvi od ponedjeljka na Cross Border Coworking Conference na kojoj je 25 govornika iz 11 različitih zemalja svijeta dijelilo svoja znanja i iskustva o izuzetno aktuelnim temama u regionu – digitalnim nomadima i coworking sceni.

Dinamičnoj i interaktivnoj konferenciji prisustvovali su coworking menadžeri i coworkeri iz regiona, digitalni nomadi, freelanceri, preduzetnici, predstavnici organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovnog okruženja, te predstavnici javnih institucija i donosioci odluka s jednim zajedničkim ciljem – donijeti zaključke i preporuke potrebne za predstavljanje zemalja regiona kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima.

Na konferenciji je jasno istaknut potencijal prilagođavanja dosadašnjeg načina rada savremenim trendovima s naglaskom na digitalni nomadizam kao stil života. Interaktivne panel diskusije iznjedrile su prednosti zemalja regiona za digitalne nomade – relativno niske troškove života, sigurnost, klimatske uslove, otvorenost i toplinu ljudi. Istaknuto je da se zemlje regiona ne trebaju fokusirati na privlačenje prosječnog digitalnog nomada nego na kreiranje mogućnosti za sve, ali da u ovom procesu jedni na druge ne trebaju gledati kao na konkurenciju, nego kao na saradnike i partnere.

Neosporavajući važnost regulisanja boravka digitalnih nomada u državi, dodatno se razgovaralo i o činjenici da digitalnim nomadima viza nije presudna prilikom izbora destinacije, te da se i na druge načine može poželjeti dobrodošlica ovoj ciljnoj grupi. Predstavljeni su i paketi usluga za digitalne nomade koje će uskoro ponuditi mreža Code Hub-ova, coworking prostora u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru, a kroz primjer Dubrovnika istaknuta je važnost saradnje turističke zajednice, lokalne vlasti te pojedinaca i organizacija koji ovoj ciljnoj grupi mogu ponuditi kvalitetan sadržaj prilikom boravka na određenoj lokaciji. O digitalnim nomadima i radu na daljinu, razgovaralo se i iz perspektive digitalnih nomada koji su istakli prednosti ovog stila života, ali i pozitivne utiske o zemljama regiona. Rad na daljinu je definisan i kao alat za poboljšanje efikasnosti preduzeća, kvalitetniju organizaciju timova i zdraviji stil života.

To su potvrdili i predstavnici regionalnih medija kada su govorili na koji način su svoj rad adaptirali na novonastalu situaciju koja je zahtjevala rad na daljinu.Konferencija je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore sa predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije.Kroz program konferencije i razgovore sa govornicima provlačila se i važnost izgradnje zajednice te stvaranja uslova za saradnju i networking čemu je i ova konferencija bez sumnje dala značajan doprinos.

Cross Border Coworking Conference su organizovali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park kroz projekt 2CODE kofinansiran sredstvima EFRR i IPAII fondova Europske unije.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.